Доплата за понаднормовий стаж: на скільки може збільшиться пенсія в українців

Читать на русском
Автор
1631
Літні люди можуть розраховувати на додаткові виплати
Літні люди можуть розраховувати на додаткові виплати. Фото Економічна правда

Сума залежатиме від розміру прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб

Пенсіонери в Україні, які стали донорами, мають право на додаткові гроші. Деякі виплати ще нараховуватимуться і тим літнім людям, у яких стаж вищий за страхову норму.

Як повідомляє РБК-Україна, виплата нараховується за кожен рік, який був відпрацьований понад необхідний стаж.

Згідно з законом "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", доплату отримають, якщо у чоловіків стаж вище понад 35 років, а у жінок — 30 років.

Зазначається, що доплати нараховують пенсіонерам, які отримають пенсію за віком.

Який розмір виплати для пенсіонерів за понаднормовий стаж

Як роз'яснюється на сайті, сума доплати не може перевищувати 1% від мінімальної пенсії за віком. Тож, деякі особи можуть отримати 20,93 гривні, бо мінімальний прожитковий стаж для непрацездатних осіб — 2093 гривень.

"Ця сума додається за кожен повний рік, який українець відпрацював понад обов'язкову норму страхового стажу. Тобто якщо у пенсіонера понад обов'язкову норму страхового стажу є ще +5 років, то його доплата становитиме 104,65 гривні", — мовиться у повідомленні.

Слід зазначити, що працюючим літнім людям доплату за понаднормовий стаж буде перераховано вже після звільнення з роботи у разі, якщо зросте прожитковий мінімум.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що доплату до пенсії також можуть очікувати пенсіонери, які були працівниками освіти.