Є ймовірність коливання: У НБУ розповіли, чи переглянуть офіційний курс долара

Читать на русском
Автор
814
НБУ поки не буде переглядати офіційний курс долара
НБУ поки не буде переглядати офіційний курс долара. Фото Pixabay

Аналітики виділяють основний ризик стабільності курсу — наслідки війни

За прогнозами експертів на прийдешньому тижні долар буде стабільним, але наразі є низка ризиків для курсової стійкості на валютному ринку.

Як повідомляє заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук в інтерв'ю для "Укрінформ", поки що Нацбанк України немає жодних підстав для перегляду офіційного курсу долара у бік зростання чи спадання.

"Я думаю, що сьогодні у нас немає жодних підстав для переприв'язки офіційного курсу в той чи інший бік. Водночас коли ми говоримо про можливе повернення до принципів гнучкого курсоутворення, то зрозуміло, що такий перехід зумовить і певну гнучкість офіційного обмінного курсу. Він визначатиметься на ринковій основі за результатами операції на міжбанківському ринку, а НБУ підтримуватиме ринок, суттєво обмежуючи коливання. За такого режиму курс зможе як послаблюватися, так і зміцнюватися", — каже Сергій Ніколайчук.

За словами експерта, курс долара визначатиметься на ринковій основі за результатами операції на міжбанківському ринку, а НБУ своєю чергою підтримуватиме ринок і тим самим обмежуватиме коливання. Тож, долар може як послаблюватися, так і зміцнюватися.

Сергій Ніколайчук впевнений, що наразі ключовий ризик для курсової стійкості в Україні — це 500 днів непередбачуваних наслідків війни.

"Через це ми змушені дотримуватися досить жорсткої монетарної політики, аби нейтралізувати його вплив. Однак, як я вже говорив, ситуація протягом останніх місяців була досить сприятливою і нам вдавалося мінімізувати вплив цього чинника", — розповів заступник голови НБУ.

Курс долара в Україні на 24 липня

За даними порталу "Мінфін", у понеділок, 24 липня, середній курс долара в українських банках становить 36,70 грн (купівля) та 37,30 (продаж). Готівковий курс — 37,15 (купівля) та 37,21 (продаж). Водночас офіційний курс Національного банку України залишається незмінним — 36,56 грн.

Курс долара в Україні на 24 липня
Курс долара в Україні на 24 липня

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що курс долара в Україні у наступному році очікують серйозні зміни.