Ціна і попит на тепличний овоч продовжують рости: невтішний прогноз від аналітиків

Читать на русском
Автор
5083
Помідор, лимон, перець та петрушка
Помідор, лимон, перець та петрушка. Фото Pixabay

Хоча цей товар дорожчає, але він все одно дешевше, аніж на початку вересня минулого року

В Україні йде тенденція на здорожчання сезонних овочів. Наприклад, на початку вересня тепличний помідор здорожчав на 37%, тобто його ціна коливалась в межах 15-25 гривень, а вже зараз вартість піднялась на 26% — 20-30 гривень.

Як повідомляють аналітики проєкту EastFruit, головною причиною чергового подорожчання стало скорочення пропозиції томату в українських тепличних комбінатах. Водночас кількість помідора з відкритого ґрунту впала до мінімуму, оскільки багато господарств сьогодні фактично завершили сезон продажів такого товару.

З початку поточного тижня ця продукція в українських тепличних комбінатах стала дорожчою в середньому на 26%. Сьогодні виробники готові відвантажувати тепличний томат по 20-30 грн/кг ($0,55-0,82/кг).

За даними аналітиків, виробники підвищують свої ціни на томат через активізацію попиту. Дедалі більшу зацікавленість у придбанні томату почали проявляти місцеві роздрібні мережі та гуртові компанії.

"Попри чергове подорожчання, тепличні томати в Україні наразі все ж коштують у середньому на 29% дешевше, ніж на початку вересня 2022 року", — додають експерти.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, яка ціна буде на олію надалі. Експерти кажуть, що на вартість цього продукту може вплинути навіть здорожчання чи здешевшання нафти.