Овочі подешевшали майже на 26%: на які продукти змінилась ціна в Україні

Читать на русском
Автор
4494
Помідор, огірок та морква
Помідор, огірок та морква. Фото Pixabay

Національний банк України озвучив прогноз

Деякі аналітики на українському ринку прогнозують, що овочі восени будуть тільки дорожчати й на це є декілька причин. Однак інші мають протилежну думку — ці товари подешевшають.

Як йдеться в коментарі Національного банку України, причиною зниження цін стали темпи річної інфляції, які сповільнилися з 11,3% до 8,6%. Овочева агропродукція подешевшала на 25,7%.

Швидкість зростання цін виявилася істотно нижчою за траєкторію прогнозування в "Інфляційному звіті" за липень поточного року.

"Це спровоковано високим обсягом пропозицій сирих харчових продуктів, зокрема овочів та фруктів із нового врожаю – темпи зростання вартості такої "сировини" стрімко впали до 3,4% в річному вимірі (р/в)", — йдеться у повідомленні.

Зокрема, овочева агропродукція подешевшала на 25,7%, завдяки розширенню кількості пропозицій просіла вартість овочів у споживчому наборі, а також баштанних культур, внаслідок сприятливих погодних умов і нарощування сільгоспвиробництва в деяких регіонах.

Окрім того, перестали дорожчати й алкогольні напої, що не пов’язано з "новим урожаєм", а спричинено лише уповільненим зростанням виробничих витрат на тлі тиску з боку "тіньового бізнесу".

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що найближчим часом дорожчатиме популярний продукт.