Цей овоч в Україні буде тільки дорожчати: чому та на скільки вже зросли ціни

Читать на русском
Автор
21221
Ринок
Ринок. Фото Pixabay

Все залежить від погодних умов

Протягом осені буде зберігатись здорожчання деяких продуктів. Через скорочення пропозиції на ринку ціни зростатимуть і на капусту.

Про це "Телеграфу" розповіла керівник відділу маркетингу оптового ринку сільськогосподарської продукції "Шувар" Тетяна Попович.

Згідно з даними, фермери збільшили площі для насадження білоголової капусти. Тому, за допомогою цього, в Україні вдалось стабілізувати ринок продукції та вивести рівень пропозиції майже на довоєнний рівень.

За словами Попович, з початку цього місяця попит на капусту виріс через початок сезону шаткованої продукції та сировину. В останній тиждень жовтня білоголова капуста коштувала 6-8 гривень, тобто її ціна зросла на 1-1,5 гривні, однак вартість товару все ще залишається нижчою, ніж торік.

Фермери прогнозують, що протягом жовтня листопада вартість капусти буде тільки зростати. Це відбуватиметься через те, що основні обсяги продукції майже розпродані й тому пропозиція на ринку зменшується.

А от з січня-лютого вони почнуть відкривати сховища та продавати капусту, що була на зберіганні. Однак коли відриються засіки, залежатиме від погоди.

"Зростання цін на енергоносії та поточну ситуацію в країні, витрати на зберігання продукції в сховищах можуть також стати додатковим фактором зростання ціни, проте передумов для дефіциту чи суттєвого здорожчання фермери на разі не вбачають", — каже експерт.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав, що відбуватиметься з цінами на гречку восени в Україні.