В Україні прогнозують масштабне падіння цін на продукти: коли це станеться

Читать на русском
Автор
Фрукти та овочі
Фрукти та овочі. Фото Pixabay

Це відбудеться завдяки держпідтримці

Більшість овочів та фруктів протягом осені та зими будуть дорожчати через витрати на енергозабезпечення та перевезення продуктів. А от навесні наступного року є ймовірність, що більшість товарів дешевшатимуть через збільшення теплиць.

Про це заявив заступник міністра аграрної політики й продовольства Тарас Висоцький в ефірі телемарафону, передає БізнесЦензор з посилання на Інтерфакс-Україна. Він додає, що українські аграрії отримали близько 500 млн грн у вигляді грантів на закладку садів, ягідників, виноградників і будівництво теплиць.

"Загалом видано позитивне рішення на виплату у вигляді грантів (на садівництво і закладку теплиць у 2023 році, – ред.) на суму 590 млн грн. Завдяки цим грантам буде закладено близько 2 тис. га нових садів. Це суттєва цифра, оскільки йдеться про інтенсивне виробництво. Також завдяки грантам буде створено близько 40 га нових теплиць", – сказав Тарас Висоцький.

Висоцький додав, що найпопулярнішими культурами у претендентів грантів на закладку садів були лохина, яблуня і горіх, овочі – огірки й томати. Однак, окрім овочевих культур, ця програма також охоплює ягоди, квіти та салати.

"У нас передбачена (для реалізації грантової програми, – ред.) досить широка палітра – понад 10 культур, які можна висаджувати. Серед них є і садова суниця, і малина, і виноград, і обліпиха, і слива, і черешня, і фундук – усе, що дають змогу вирощувати наші кліматичні умови", – каже заступник.

Він додає, що грантова програма стимулюватиме зниження цін навесні 2024 року.

"Це трохи нівелює різкі цінові перепади між сезонною та тепличною продукцією. У попередні роки ми багато імпортували. Відповідно, ціна залежала від обмінного курсу, логістичних ризиків. А тут свіжа продукція вже не буде так залежати від перетину кордону, буде ближче до споживача. Це має вплинути на зниження середньозваженої ціни тепличних овочів", – пояснив Тарас Висоцький.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав, що в Україні подорожчає один з фруктів, який користується популярністю серед покупців.