Цитрусові до новорічних свят відчутно здорожчають: до яких цін готуватись українцям

Читать на русском
Автор
Мандарини та апельсини Новина оновлена 25 листопада 2023, 07:15
Мандарини та апельсини. Фото Pixabay

Зміни в цінах будуть досить сильними

Скоро будуть зимові свята і більшість продуктів в Україні виростають у вартості. У цей список потраплять і фрукти, на які найбільше буде попит — мандарини, апельсини та банани.

Як розповідає "Телеграфу" керівник відділу маркетингу оптового ринку сільськогосподарської продукції "Шувар" м.Львів Тетяна Попович, на ринок поступає імпортна пропозиція фруктів із Африки, Італії, Іспанії, Туреччини, а невдовзі очікується постачання із Греції. За словами експертки, ціни коливатимуться в межах 45-100 гривень.

Як зазначає Попович, така ціна лише на 4% вища від минулого року.

"Офіційно сезон цитрусових відкривається з грудня, проте особливістю цього року є той факт, що підприємці ринку "Шувар" почали активно імпортувати грецьку мандаринку ще з липня місяця Торік, мандарини в липні не імпортувалися. Пояснюється таке явище змінами вподобань споживача", — пояснює вона.

Ціноутворення цитрусових залежить від розміру та країни походження — найдорожча продукція поступає з Італії, Іспанії та Греції, а найдешевша — з Туреччини.

Окрім того, за словами експертки, на ціну фруктів також впливає сезон.

"Найдорожчі вони як правило за 10-14 днів до свята Миколая та на початку сезону, коли пропозиція ще невелика. Вже після 6 грудня вартість цитрусових може знизитися на 5-10%", — пояснює Попович.

Які ціни на мандарини зараз в українських магазинах

  • Турецький мандарин сорту Суцума — 45-60 грн за кг;
  • Італійська климентинка — 60-68 грн за кг;
  • Іспанська — 85-90 грн за кг;
  • Африканська — 95-100 грн за кг.

Вона додає, що у 2023 році дефіцитними цитрусові точно не будуть, однак ціна на них точно буде рости. Банан, на думку аналітиків, перед святом Миколая додасть в ціні +10%, а мандарини та інші цитрусові можуть зрости на 15-18%. Але вже після 6 грудня вартість буде зменшуватись.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що буде з цінами на фрукти та овочі у 2024 році. Експерти пояснили, від чого залежатиме вартість.