Як українцям заробити на депозитах та кредитах? Банкір назвав процентні ставки у 2024 році

Читать на русском
Автор
Якими будуть кредити та депозити
Якими будуть кредити та депозити. Фото Відкриті джерела

Це буде непросто, але цілком реально

Через зниження облікової ставки НБУ кінець 2023 року став часом падіння ставок за депозитами в банках, тобто заробити на них українці не змогли. Схожа ситуація, найімовірніше, буде і 2024-го.

Про це "Телеграфу" розповів голова правління "Глобус Банку" Сергій Мамедов. За його словами, падіння відсоткових ставок за депозитами та кредитами продовжиться і наступного року.

За його твердженням, на основі стабільної економічної ситуації НБУ може вдатися до подальшого зниження облікової ставки, а отже, кошти, які залучатимуть банки для розвитку своїх кредитних продуктів, стануть дешевшими. Фахівець припускає, що у 2024 році оптимальним можна вважати скорочення розміру облікової ставки з чинних 15% до 14-12%, що потенційно стимулюватиме банки до активного розвитку кредитування на найбільш прийнятних умовах для позичальників — ставки за кредитами можуть скоротитися в середньому на 3 4%.

Водночас стабільна та міцна гривня стане приводом для зниження ставок за гривневими депозитами в середньому на 2-3%. Проте з урахуванням прогнозованої мінімальної інфляції дохід громадян залишатиметься на досить високому рівні, тож загалом заробити на депозитах українці зможуть.

Також українці зможуть отримати дешевші кредити.

За найоптимістичнішим сценарієм, у 2024 році умови щодо більшості кредитних програм можуть суттєво покращитися. При зниженні облікової ставки ще на 2-4% вартість кредитів для громадян знизиться. За попередніми оцінками, залежно від виду кредиту та першого внеску за ним ставки можуть скоротитися загалом на 3-4%. Головним чином, це стосується споживчих та автокредитів, а також спільних іпотечних програм банків з девелоперами для придбання житла на стадії будівництва”, – говорить про очікуване зниження процентних ставок за кредитами банкір.

"Відповідна корекція також спостерігатиметься за депозитними ставками: за нашими оцінками, дохід за гривневими вкладами може знизитися від 2% до 3%, проте в умовах низької інфляції розміщення коштів у банках залишатиметься найбільш привабливим способом для більшості громадян не лише зберегти, а й примножити власні заощадження", – резюмував Сергій Мамедов.

Тим часом держава витратила понад 8 мільярдів гривень на оплату відсотків за іпотечною програмою "Оселя" під 3-7% річних.