Курс долара до середини січня: експерт пояснив, чи він перевищить 39 гривень

Читать на русском
Автор
Курс долара
Курс долара. Фото Pixabay

На думку експерта, долар може перевищити 39 гривень, але лише тимчасово

Курс долара, що росте з кінця грудня , не сильно стурбував експертів, як і раніше вони впевнені, що стабільності гривні ніщо не загрожує. А девальвацію національної валюти вони вважають за сезонне явище.

Так, на думку начальника департаменту казначейства "Глобус Банку" Тараса Лєсового, протягом 8-14 січня ситуація на валютному ринку залишатиметься в рамках стратегії "керованої гнучкості". Щоправда, якщо не брати до уваги кілька "нервових" днів наприкінці грудня та на початку січня), говорить він у коментарі "Телеграфу".

Основним маркером курсу, на думку банкіра, залишиться курс міжбанку плюс незначна комісія-прибуток фінустанов (до 0,3-0,5 грн). При цьому спостерігатимуться часті та постійні коливання в межах 20-30 копійок, а різниця між курсами купівлі та продажу буде мінімальною: на міжбанку до 0,1 грн., на готівковому ринку – до 0,3-0,5 грн.;

При цьому "коридори" валютних змін становитимуть 38-38,6 грн/дол. та 39-40,5 грн/євро (міжбанк), 38,5-39,5 грн/дол. та 39-41 грн/євро (готівковий ринок). НБУ, напевно, продовжить практику м’якого втручання через валютні інтервенції, очікується, що сумарно в січні обсяг інтервенцій не перевищить 2-2,5 млрд доларів.

"Загалом наступного тижня не варто очікувати будь-яких суттєвих змін, що змінили парадигму валютного ринку. Звичайно, ЗМІ іскритимуться гучними заголовками про зростання/падіння курсів, проте вони будуть мінімальними — не здатними розхитати ринок", — резюмує Тарас Лєсовий.

Загалом ситуація, що склалася на валютному ринку, виявилася досить нехарактерною для кінця року, наприклад, за даними Telegram-каналу "Just Бізнес", українці за грудень 2023 року купили 2,596 млрд дол., а продали 1,57 млрд. Більше різниця в купівлі- продажі долара був лише у листопаді 2012 року – тоді українці купили американської валюти на 1,523 млрд дол. більше, ніж продали.

Як писав "Телеграф", ситуація з курсом валюти залишається не дуже передбачуваною, але загалом експерти сходяться на думці, що до кінця 2024 курс перевищить 40 гривень і може досягти 44 за долар.