Перешкоджання журналістам і крики на комісію. Другий день "виселення" УПЦ МП з Лаври

Читать на русском
Автор
5299
Агресивно налаштовані парафіянки не пустили комісію Мінкульту Новина оновлена 01 квітня 2023, 09:08
Агресивно налаштовані парафіянки не пустили комісію Мінкульту. Фото Фото "Телеграф"

Віряни УПЦ МП кричали і переслідували голову комісії мінкульту

Священники УПЦ МП станом на четвер, 30 березня, досі не виїхали з території Києво-Печерської лаври. Хоча мали це зробити 29 березня, коли у них закінчився договір оренди з заповідником. У церкві заявили, що не виїжджатимуть до рішення суду, в якому УПЦ заперечує розірвання договору оренди.

Як повідомив кореспондент "Телеграфу" з місця подій, вранці натовп прихожан увірвався до Хрестовоздвиженського храму на Ближніх печерах. Далі там почали правити нібито звичайне Богослужіння під назвою "Четверток Великого канона", літургію очолював митрополит Онуфрій. Ось як це виглядало:

Але на місці чергували представники поліції. А 30 березня у Лаврі мала би розпочати роботу комісія з прийняття будівель у державне користування.

"Телеграф" слідкував за тим, що відбувалося у Києво-Печерській лаврі:

16:06 — Мінкульт скаржиться на фізичні перешкоди з боку УПЦ МП та те, що представники монастиря не змогли пояснити, у кого знаходяться ключі від будівлі, перевірка якої була запланована.

По факту перешкоджання роботи Комісії було подано заяву в поліцію. Завтра Комісія продовжить свою роботу в будь-якому разі.

14:31 — Войовничі парафіяни чекатимуть на комісію Мінкульту і завтра. За неофіційною інформацією, комісія повернеться завтра о 10:00, передає Центр інформації УПЦ (МП).

13:31 — Монах Лаври вдарив та зламав камеру телеканалу "Суспільне", заважав працювати знімальній групі, штовхнув кореспондентку. Повідомляється, що опальний служитель зірвав кріплення на камері оператора. Медіа пише заяву у поліцію (перешкоджання журналістській діяльності — це стаття). На місці працює слідчо-оперативна група.

Це трапилось, коли журналістка намагалася поставити запитання митрополиту Павлу щодо роботи комісії Мінкульту з передачі будівель Лаври державі. У відповідь митрополит сказав, що "не бачив комісії" та запропонував журналістці посповідатися, а монах з його оточення став трощити обладнання. Зазначимо, що цей ченець виглядає схожим на того, який пошкодив обладнання журналісту "Телеграфа" (наше відео можна переглянути трохи нижче у хроніці).

13:10 — У Лаврі помітили трьох поліцейських з автоматами, їх фото публікує сама УПЦ МП у Facebook.

Лавра у Києві 30 березня
Поліцейські з автоматами на території Лаври, яку відмовилося покидати УПЦ МП

12:22 — Члени комісії Мінкульту, які мали здійснювати прийом-передачу приміщень Лаври, поїхали так і не розпочавши свою роботу.

12:20 — З території Лаври намагалися вивезти ікону у багажнику автомобіля, який зупинили поліцейські.

12:15 — Парафіяни УПМ МП постійно переміщують між храмами на території заповідника, який відмовляються покидати. Спочатку натовп підійшов під Хрестовоздвиженський храм, потім під храм Різдва Богородиці, далі — під храм Агапіта Печерського.

12:13 — З'явилося відео, як провокатори не пустили комісію Мінкульту до Києво-Печерської Лаври. Працівники сьогодні мали перевірити дві будівлі.

12:07Митрополит Павло штовхнув журналістку "Еспресо".

"Я вас не запрошував. Я не хочу спілкуватися. Це не державна установа і я не державна людина", — каже Павло.

11:52 — Митрополит Павло образився на журналістів і каже, що їх треба "предать анафємі".

11:40 — Комісію Мінкульту парафіяни так і не пустили до храмів, митрополит Павло перемістився до церкви Різдва Богородиці та звертається до вірян, закликає вірян їм протистояти та нарікає на журналістів.

11:30 Митрополит Павло (відомий за прізвиськом "Паша Мерседес") погрожував журналісту "Телеграфу" Яну Доброносову. Він був у супроводі священників, які розштовхували журналістів ліктями та виводили хресні знамення у бік преси.

"Я зараз візьму палку і поб'ю усі ваші фотоапарати", — сказав Павло. На питання, навіщо він погрожує, митрополит відповів: "Я не погрожую, то ти погрожуєш". Далі журналіст попросив панотця сказати, що росія напала на Україну та у відповідь один з агресивно налаштовних священників-бодігардів повернувся до журналіста і порвав йому провід до техніки.

11:10 — Врив на територію Хрестовоздвиженського храму та крики на голову комісії Мінкульту. Як це відбувалося, дивіться у фоторепортажі "Телеграфу" з місця подій:

Події у Лаврі, 30 березня
Вранці натовп увірвався на територію Хрестовоздвиженського храму
Події у Лаврі, 30 березня
Прихожани УПЦ МП під Хресовоздвиженьським храмом, де їх би вже мало не бути
Події у Лаврі, 30 березня
Після відкриття воріт прихожани перейшли на біг
Події у Лаврі, 30 березня
Прихожани УПЦ МП чекають, щоб увірватися на територію біля воріт
Події у Лаврі, 30 березня
Прихожани УПЦ МП
Події у Лаврі, 30 березня
Натовп біля Хресовоздвиженьського храму
Події у Лаврі, 30 березня
Найбільш агресивні з прихожанок УПЦ МП кричать на голову комісії Мінкульту
Події у Лаврі, 30 березня
У білій куртці - провокаторка Вікторія Кохановська, вона вчора кричала на журналістів у прямому ефірі, а тепер взялася за працівницю Мінкульту

10:52 У Лаврі віряни облаяли голову комісії мінкульту.

Віряни УПЦ МП почали кричати і переслідувати голову комісії мінкульту Мар'яну Томину, яка прийшла до храму. Найбільше скандалила професійна провокаторка Вікторія Кохановська.

"Ви воюєте не з нами, а з Богом", "Влада належить народу, а не тимчасовим підстілкам", — кричали "віряни".

Як повідомлялося раніше, УПЦ МП заборонила священнослужіння архімандрита Авраамія (Лотиша), який вирішив перейти під крило ПЦУ та був призначений в.о. намісника Києво-Печерської лаври у її складі.