Усик і розмови про "бомбить Донбас" від прихожан. Як УПЦ МП показово відмовилась виселитись з Лаври (фото)

Читать на русском
Автор
8974
На території Києво-Печерської лаври зібралися священники і віряни Новина оновлена 01 квітня 2023, 09:04
На території Києво-Печерської лаври зібралися священники і віряни. Фото Фото "Телеграф"

Сотні вірян прийшли на молитву

Сьогодні, 29 березня, у день, коли представники Української православної церкви Московського патріархату мають остаточно залишити приміщення Києво-Печерської лаври, біля її стін з самого ранку почали збиратися віряни. В УПЦ МП закликали людей приходити цього дня на молитву, а згодом і взагалі заявили, що виселятися не збираються — чекатимуть рішення суду. День, який обіцяв стати історичним, поки не приніс довгоочікуваного виселення духівництва цієї конфесії з території заповідника.

"Телеграф" розповідає, що відбувалося у Лаврі:

14:38 — УПЦ МП продовжує розчаровувати тих, хто сьогодні чекав їхнього яскравого відходу з Лаври у Києві. Митрополит Климент заявив, що розходитися священники не збираються ні 29-го, ні 30-го, ні 31-го, ні навіть в інший час. Мовляв, немає "юридичних причин".

14:20 — Прихильники УПЦ МП продовжують поширювати російську пропаганду:

"Закарпаття відійде Угорщині, а до Польщі відійде Львів, Тернопіль..що там ще… Франківськ", — каже одна із найбільш гучних жінок, відповідаючи на питання, чим завершиться історія з виселенням МП з Лаври.

14:07 — Сербська православна церква (СПЦ), яка не визнає ПЦУ, знову відзначилася. Глава СПЦ патріарх Порфирій назвав ПЦУ "нелегальною парасинагогою", висловив "братерську любов" УПЦ МП і звинуватив уряд України у гоніннях.

14:03 — Ще трохи відео ефектної появи у Лаврі митрополита Павла (Лебедя) на своєму знаменитому "Мерседесі".

13:20 — Після молитви представники УПЦ МП почали покидати Києво-Печерську лавру.

13:17 — Віряни під Лаврою влаштовують перепалки з журналістами та називають СБУ "службою бєсов України":

13:10 — "Україна перша почала бомбить Донбас", "Що доброго дав Майдан?", "Ніякої Європи не буде" — деякі священники Лаври дивують цитуванням російської пропаганди.

12:50 — митрополит Павло, схоже, налаштований рішуче і сказав, що УПЦ МП проведе у Лаврі службу на Великдень.

12:40 — Монахи УПЦ МП не планують покидати Лавру до закінчення судового розгляду із заповідником, заявив намісник митрополит Павло, передає "УП".

"У вівторок прийшов лист про те, що 30 числа з храму преподобного Агапіта почнеться "перехід" Лаври державі. Закон на нашому боці. Ми залишимось у Лаврі до закінчення судового розгляду. У нас довгостроковий контракт, який не можна розірвати під час воєнного часу. Нам запропонували "компроміс": виїжджають з Лаври блаженніший Онуфрій, семінарія, і я. Я сказав, що з хреста не сходять, з хреста знімають. Ми не потребуємо таких "компромісів". Вони хочуть забрати нашу Лавру, Почаївську, і перейти до жіночих монастирів".

12:20 — Ефектна поява митрополита Павла, відомого у народі за прізвиськом "Паша Мерседес", не лишилася непоміченою:

12:00 — Обстановка території Києво-Печерської лаври станом на цю мить є спокійною. Тут досі перебувають віряни УПЦ МП, не розходячись попри розпорядження залишити заповідник:

Києво-Печерська лавра перед виселенням монахів УПЦ МП
Віряни зібралися на території заповідника, фото "Телеграфу"
Києво-Печерська лавра перед виселенням монахів УПЦ МП
Священники УПЦ МП нет поспішають розходитися
Києво-Печерська лавра 29 березня перед виселенням монахів УПЦ МП
Ситуація в Лаврі зараз
Лавра у Києві, 29 березня
Віряни перед одним із храмів на території Києво-Печерської лаври
Києво-Печерська лавра перед виселенням монахів УПЦ МП
Віряни зібрались на території заповідника

11:35 — ЗМІ публікують документи Мінкульту до УПЦ МП про розірвання договору в односторонньому порядку та план прийому-передачі об'єктів. Згідно з ними, УПЦ МП мають виселити завтра, 30 березня, передає Telegram-канал "Политика Страны":

Лист Мінкульту до УПЦ МП
Листи щодо виселення монахів свідчать, що комісія почне оцінювати об'єкти вже завтра

11:31 — УПЦ МП буде оскаржувати в суді своє виселення, передає російське пропагандистське інформагентство "РИА "Новости". Ця новина з'явилася на тлі попередньої заяви митрополита Павла (Лебедя) про те, що ченці не мають наміру виселятися.

11:26 — Як видно з обстановки на місці, священнослужителі УПЦ МП не мають наміру залишати територію заповідника. "Радіо Свобода" передає, що один із представників духовенства, архимандрит Нестор, заперечив інформації про виселення:

"Заповідник заповідником, а є законодавчі органи", – прокоментував він розірвання договору заповідника "Києво-Печерська лавра" з УПЦ МП.

Фото — OBOZREVATEL
Фото — OBOZREVATEL

У соціальних мережах тим часом з’явилася велика кількість фотографій, зроблених сьогодні біля Києво-Печерської лаври.

До речі, серед вірян, які прийшли на молитву, помітили боксера Олександра Усика. Представникам ЗМІ він лише сказав, що прийшов помолитися і відмовився давати будь-які коментарі. Зазначимо, що Усик був також помічений на території Києво-Печерської лаври перед Новим роком у 2022 році. Тоді опублікована ним у мережі фотографія розгнівала користувачів.

Також сьогодні під час ефіру на Радіо NV секретар РНБО Олексій Данілов нагадав, що представники УПЦ МП мають залишити територію заповідника. Хоча вони неодноразово заявляли, що робити цього не збираються. Він нагадав, що рішення щодо Києво-Печерської лаври прийматиме держава, а не "окремі люди, які чомусь надумали, що вирішуватимуть, яким чином їм ганьбити наші закони".

"Якщо ви кажете, що все, що відбувається у світі, — рука Бога, вважайте, що це рука Бога робить. Ви ж не сперечаєтеся з Богом. Ось Бог так вирішив, що 29 числа повинні покинути цю обитель, перейти в інше місце", — Сказав Данілов.

Нагадаємо, раніше релігієзнавець Ігор Козловський спрогнозував "Телеграфу", чим може закінчитися протистояння держави та "філії РПЦ" і що може статися 29 березня, у день, коли представники УПЦ МП мають залишити територію лаври.