У Києві закуповують пісок для закритих пляжів: влада пояснила, навіщо на це витрачати мільйони (оновлено)

Читать на русском
Автор
1979
Пляж Києва
Пляж Києва. Фото kyivmaps.com

На закриті пляжі Києва планують витратити 6,5 мільйона

Незважаючи на те, що влада Києва вирішила не відкривати цьогорічний пляжний сезон через погрози обстрілів, комунальники вирішили на круглу суму облагородити місця для відпочинку людей біля водойм.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив активіст та боєць ЗСУ Олег Симороз.

Зокрема він звернув увагу на тендер, організований комунальним підприємством "Плесо". Комунальники планують витратити 6,5 мільйона гривень на столичні пляжі, які офіційно цього літа ніхто не відкривав. У тендері зазначено, що вказана сума КП "Плесо" піде на закупівлю піску та планування пляжних зон.

У зв’язку з цим активіст звернувся до мера Києва Віталія Кличка.

"Для тих, хто в танку, нагадую, що в країні війна! У нас дві бригади ТРО ЗСУ з Києва на фронті постійно потребують допомоги з дронами, автомобілями тощо. Припиніть неадекватне нецільове використання коштів киян! Це вже просто неможливо", — написав Симороз.

У КМДА уточнили, що тендер на досипку піску на семи пляжах Києва було оголошено у зв'язку з санітарними нормами. Зокрема через наслідки повені. Зазначається, що у 2023 році співробітники комунального підприємства "Плесо" досиплять пісок на такі пляжі: "Центральний", "Райдуга", "Предмісна Слобідка", "Тельбін", "Пуща-Водиця", "Троєщина" та "Райдуга".

"Підсипка піску необхідна для відновлення природного шару піщаного покриву, оскільки в результаті весняної повені цього року в Києві фіксували підтоплення заплави річок і прирічкових територій, що погіршило їхній санітарно-гігієнічний стан і призвело до розмивання пляжних зон… В результаті підтоплень території ряду пляжів відбулося руйнування поверхні піщаного покриву, що може призвести до пошкодження кореневої системи дерев і зелених насаджень, а в подальшому — до загибелі рослинності та погіршення екологічного стану в цілому. Аби запобігти цьому, а також для відновлення природного шару піщаного покриву і проводяться роботі із санітарного підсипання піску, і це є доцільними навіть в умовах, коли пляжний сезон не відкривається",сказано у повідомленні відомства.

Раніше "Телеграф" писав про те, що у Києві стався новий скандал із забудовником ЖК "Республіка".