Скандал із таксистом у Києві через мову: з'явилася реакція мовного омбудсмена

Читать на русском
Автор
1078
Ілюстрація
Ілюстрація. Фото https://pixabay.com/

Зухвалого таксиста обіцяють покарати

На мовний скандал, що стався у Києві між пасажирками та водієм таксі Bolt, відреагував Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь. Омбудсмен заявив, що чоловікові не вдасться уникнути покарання

Про це Тарас Кремінь розповів на своїй сторінці у Фейсбук. Він зазначив, що водій, який вигнав пасажирок через їхню законну вимогу отримати обслуговування державною мовою, буде покараний.

"Зараз ми готуємо звернення до відповідних органів, зокрема до Національної поліції України та компанії сервісу перевезень Bolt, для встановлення особи порушника та притягнення його до відповідальності", — сказав Тарас Кремінь.

За словами Уповноваженого, водій таксі, який відмовився обслуговувати пасажирок державною мовою, порушив статтю 30 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної, відповідно до якої мовою обслуговування споживачів за замовчуванням є державна мова.

"Кодексом України про адміністративні правопорушення безпосереднім порушникам мовного Закону в частині застосування державної мови у сфері обслуговування споживачів передбачено адміністративне стягнення у вигляді накладення штрафу у розмірі від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. На сьогодні ця сума становить 3400-5100 грн", — підкреслив він.

Раніше "Телеграф" повідомляв про те, що в Рівному також спалахнув мовний скандал із таксистом, який возив пасажирів під російську музику. У салоні таксиста грала пісня гурту, який нещодавно зняв кліп для "Z-аудиторії". Незважаючи на те, що в Україні планують штрафувати за російські пісні, він увімкнув у машині попмузику з Росії.