В Києві студенти НАУ вийшли на протест з вимогою "дистанційки": керівництво вузу пояснило, в чому причина

Читать на русском
Автор
7374
Молоді люди вимагають, щоби їх перевели на "дистанційку".
Молоді люди вимагають, щоби їх перевели на "дистанційку".. Фото Колаж "Телеграфу"

Адміністрація університету зазначила, що проблему намагаються розв'язати

У понеділок, 20 листопада, студенти Національного авіаційного університету (НАУ) у Києві влаштували масовий мітинг, вимагаючи розв'язання проблем з опаленням в університетських аудиторіях. За інформацією столичних телеграмканалів, температура в приміщеннях університету нібито коливається від 3 до 5 градусів Цельсія.

Як розповіла "Телеграфу" в.о. проректора з інновацій в НАУ та депутатка Київради Семенова Ксенія, питання намагаються вирішити, але процес ускладнюють борги університету.

— Студенти вимагають переходу на дистанційну форму навчання через відсутність опалення. Але його вмикання вже в процесі, про що ми проінформували студентів. Вони розходяться. Сьомий корпус ми вже увімкнули, ще у половині корпусів опалення сьогодні запрацює. Восьмий, десятий, одинадцятий та дванадцятий корпуси не мають тепла через аварію в Київтеплоенерго. Однак вони її зараз усувають, — каже Ксенія Семенова.

За її словами, опалення мали увімкнути ще у жовтні, але та команда, яка пішла з Національного авіаційного університету, залишила за собою багатомільярдний борг. Новопризначена команда спільно з Міністерством освіти і науки займається пошуком грошей.

— Чомусь гроші на опалення університету нам не виділяють. Причина мені не відома. Форма навчання залишається очна. Саме та форма, на яку вступали студенти. Це технічний університет, тому вчити в онлайні студентів кафедри електроніки я особисто не розумію як. Університет дуже багато втратив за кілька років дистанційної освіти. У нас є випускники, які ніколи фізично не були в університеті, ніколи не торкалися обладнання по якому вони власне мають отримувати диплом. Тому онлайн формат навчання, особливо на технічних дисциплінах, не є ефективним, — зауважує Семенова.

Як зазначає в.о. проректора з інновацій в НАУ, університет буде вимушений перейти в онлайн навчання лише за умов катаклізмів, масових обстрілів та блекаутів. Тоді всі навчальні заклади будуть в однаковому становищі.

Нагадаємо, у жовтні Кабмін ухвалив постанову про реорганізацію Національного авіаційного університету. Його поділять на два заклади: Київський авіаційний інститут та Українську державну льотну академію в Кропивницькому.

В уряді вважають, що це дозволить зробити з новоутворених закладів провідні центри розвитку авіаційної обороноздатності України. Втім у самому НАУ це рішення не підтримують.