Навала дикості та невігластва. Чотири українські музеї, знищені окупантами

Читать на русском
Автор
6119
Розбомблений музей Сковороди ще можна відновити
Розбомблений музей Сковороди ще можна відновити. Фото Харьковская областная прокуратура

У Міжнародний день музеїв згадуємо ті українські музеї, яких більше не існує

18 квітня – Міжнародний день музеїв. За даними ЮНЕСКО, на березень 2023 року, внаслідок вторгнення росії постраждали 248 об’єктів культурної спадщини України, серед них 21 музей був пошкоджений, повністю знищений або пограбований окупантами.

"Телеграф" нагадує, які саме музеї найдужче постраждали від рук росіян.

Куп'янський краєзнавчий музей

Ракетний удар по Куп'янську - руїни музею
На момент ракетного удару у Куп'янському музеї були лише цивільні

Від Краєзнавчого музею в Куп'янську Харківської області залишилися тільки руїни після того, як рано-вранці 25 квітня 2023 року в будівлю влучила російська ракета С-300. У момент обстрілу працівники музею готували заходи до роковин Чорнобильської трагедії 26 квітня, а також займалися "консервацією" закладу, щоб зберегти експонати, які ще не вивезені.

Під уламками будівлі, в якій, окрім музею, знаходилося міське управління культури, молоді та спорту, опинилися десять осіб. Директор музею Ірина Осадча загинула одразу, пізніше стало відомо про загибель ще однієї співробітниці Ірини Водоп'янової. Її тіло витягли з-під завалів наступного дня. Ще п'ятеро отримали поранення різної тяжкості.

Директор музею Ірина Осадча загинула на робочому місці
Директор музею Ірина Осадча загинула на робочому місці

За час піврічної окупації міста Ірина Осадча зі своєю командою витратила чимало сил задля порятунку музейних фондів, куди входили історичні документи та рідкісні фотографії, археологічні, етнографічні, нумізматичні колекції. Усі ці експонати вдалося сховати у будинках небайдужих городян.

"Куп'янськ, центр міста, краєзнавчий музей. Країна-терорист робить все, щоб знищити нас повністю: нашу історію, нашу культуру, наших людей, вбиваючи українців абсолютно варварськими методами", — написав тоді президент Володимир Зеленський у своєму Telegram-каналі.

Іванківський історико-краєзнавчий музей

Згорілий музей Марії Приймаченко в Іванкові
Російська культура не залишила музею в Іванкові жодних шансів

Музей згорів під час боїв за Іванків Київської області 25-27 лютого 2022 року, після російського бомбардування. Окрім інших творів народної творчості у музеї зберігалися картини Марії Приймаченко та ткацькі вироби Ганни Верес – не менш славетної художниці декоративного мистецтва.

У безладі війни ЗМІ поховали всі експонати, але після звільнення Іванкова від окупантів у липні стало відомо, що сторож музею Анатолій Харитонов та його дружина Наталія змогли зірвати грати з вікон палаючого музею і, ризикуючи життям, винести 14 полотен Приймаченко.

На щастя, коли стало відомо про вторгнення, частину найцінніших робіт співробітники музею встигли сховати від мародерів – їм і на думку не спадало, що росіяни можуть бомбардувати музей. А інакше б постаралися сховати якнайбільше експонатів. "Врятували старовинні речі – рушники, вишиті сорочки. Там були ще рушники відомої майстрині Ганни Верес, а ми про них навіть не подумали! Але вже сталося, як сталося", – згадує Наталя Харитонова.

Врятовані роботи Приймаченко на виставці у Києві
Врятовані роботи Приймаченко на виставці у Києві

Від музею залишилися тільки лише обвуглені стіни. А витягнуті з вогню роботи у вересні 2022 року показали у Києві на виставці "Марія Приймаченко. Врятоване".

Маріупольський художній музей ім. Куїнджі

Музей ім. Куїнджі в Маріуполі
Від музею ім. Куїнджі залишилися тільки спогади та фотографії

21 березня 2022 року російські бомби знищили Державний художній музей імені Куїнджі у Маріуполі. Він розміщувався в чудовому будинку в стилі модерн, спорудженому на початку ХХ століття. У житловому будинку працювала бібліотека, потім тут розміщувалися архів та аптечний склад, а після реконструкції у будівлі 2010 році відкрили музей. Його фонд налічував близько 2 тис. експонатів, враховуючи твори живопису, декоративно-ужиткового мистецтва, графіки та скульптури.

Коли у старовинну будівлю прилетіла бомба, оригіналів картин Архіпа Куїнджі, на чию честь назвали музей, в експозиції не було. Але у вогні загинули полотна інших видатних українських живописців — Івана Айвазовського, Миколи Глущенка, Тетяни Яблонської, Миколи Дубовського, Михайла Дерегуса та інших.

Маріупольський краєзнавчий музей також був майже повністю знищений бомбардуванням, багато експонатів частково або повністю згоріли. А Краєзнавчий музей у Мелітополі окупанти просто пограбували, у тому числі зникло й знамените скіфське золото. Всього з українських музеїв на окупованих територіях окупанти вивезли до окупованого Донецька понад 2 тис. унікальних експонатів, і про їхню подальшу долю нічого не відомо.

Літературно-меморіальний музей Григорія Сковороди

У ніч на 7 травня 2022 року російська ракета "Іскандер" вдарила по Літературно-меморіальному музею Григорія Сковороди у селі Сковородинівка Харківської області. Музей розташовувався у маєтку поміщиків Ковалевських, побудованому у XVIII столітті, до війни його відвідували тисячі туристів.

За злою іронією історії, це сталося у рік 300-ї річниці з дня народження видатного українського філософа. У звіті мінубивства росії заявлялося про авіаудар по "Сковородниковому" (так у документах), в результаті якого був успішно вражений "пункт управління" ЗСУ.

"Це було о 22:45. Я готувалася до сну, пролунав сильний удар, стіни та двері в будинку затремтіли. Зрозуміла, що десь поруч "прилетіло", а за хвилину діти забігли до будинку і сказали, що горить музей. Я живу неподалік нього, метрів 300, ми всі побігли туди. Однак приміщення згоріло, як сірник", – розповіла згодом директора музею Наталія Міцай.

В експозиції музею було представлено рукописи Сковороди, букіністичні видання з особистої бібліотеки філософа, його особисті речі. На щастя, найцінніші експонати: як скрипку Сковороди, його годинник та скриню на самісінькому початку вторгнення вдалося надійно сховати, але решта експонатів згоріли. Втім, музей підлягає відновленню, а це головне.

Також ми писали про те, що у Бахмуті згорів єдиний на сході України музей писанок.