"Натовп аж зойкнув, це чиста перемога": яскраве відео української роботи на культовому фестивалі у США

Читать на русском
Автор
11847
Скульптура України на Burning Man 2023
Скульптура України на Burning Man 2023. Фото Колаж

Цього року роботу українських майстрів було спалено першою

У пустелі штату Невада (США) на одній із найбільших творчих подій року – Burning Man було представлено українську роботу. Вона має глибоку символічність – український Фенікс народився з вогню.

Яскраве відео опублікував засновник фонду "Повернись Живим" та медіапроекту "Ukrainian Witness" Віталій Дейнега на своїй Facebook-сторінці. Зовнішня обшивка з дощок була спалена і світові постало те, що всередині.

"Це український Фенікс, який пройшов крізь вогонь і повстав з попелу. Візуально він схожий на тризуб. Але це птах", — розповів він.

За словами волонтера, проєкт готувався близько року. Спільно з американською партнеркою Аллою Лопаткіною, художниками Олексієм Саєм та Богданою Косміною, та великою командою людей вони створили скульптуру вісім метрів заввишки.

Вона — символ єдності та непохитності українського духу і, за словами авторів, символізуватиме те, що сталося з Україною та кожним із нас. Художники прагнули змінити уявлення у світі про Україну та показати її мужність та силу.

Коментуючи подію Дейнега заявив, що це "чиста перемога українського мистецтва у США". Він розповів, що, коли глядачі побачили, що за вогненним стовпом є ще наш Фенікс і короб не порожній, то весь натовп зойкнув.

"Мені здається, що ми як нація десь в цій точці. Вогонь ще обпікає і намагається нас знищити. Нам боляче. Нас обпікає полумʼя війни і смерті. Але ми стаємо сильнішими ніж будь-коли були.

Вогонь дуже гарно попрацював з поверхнею скульптури і Фенікс зараз ніби лице вкрите шрамами. Але мужні обличчя шрами тільки прикрашають. Команда Burning Man сказала що не можуть згадати коли у них було крутіше спалення ніж це. А ми тільки молода команда, яка починає возити українське мистецтво на Burning Man. Це був тільки дебют", — каже Дейнега.

Для довідки: Burning Man – одна з найкультовіших подій у світовій культурі, на яку митці з усього світу привозять свої роботи. Подія відбувається з 27 серпня по 4 вересня в пустелі Блек-Рок у штаті Невада (США).

Раніше "Телеграф" розповідав, що дві українські художниці, які втекли від повномасштабної війни до Японії, прикрасили стіни свого навчального закладу в Осаці. Вони створили мурал, який поєднав японську міфологію та український контекст.