День захисників та захисниць України 2022: історія та традиції свята, привітання

Читати російською
Автор

Дата святкування була обрана невипадково

Щороку 14 жовтня у велике церковне свято Покрова Пресвятої Богородиці в Україні відзначається ще одне не менш важливе свято — День захисників та захисниць України. Також цього дня святкується і День українського козацтва. 2022 року всі свята випадають на п’ятницю.

"Телеграф" розповідає про історію Дня захисників України, а також традиції 14 жовтня.

Свято Дня захисника України досить молоде. Його було встановлено указом президента Петра Порошенка у 2014 році на заміну 23 лютого, коли у росії відзначають Дня Захисника Вітчизни. А з 2015 року він також є офіційним вихідним днем, проте додаткового вихідного у 2022 році не буде — воєнний стан в Україні був офіційно продовжений до 21 листопада.

Зазначимо, що дату святкування 14 жовтня було обрано невипадково. Крім Дня українського козацтва, вважається, що цього дня було засновано Українську повстанську армію (УПА).

З Дня захисника у День захисників та захисниць

У липні 2021 року з ініціативи депутата Марини Бардіної Верховна Рада України ухвалила рішення про перейменування Дня захисника України на День захисників та захисниць України. Таким чином свято перестало стосуватися лише чоловіків, адже зараз у ЗСУ служать дуже багато жінок, які також заслуговують на почесті.

Свято було перейменовано з метою вшанування мужності та героїзму як чоловіків, а й жінок

День захисників та захисниць України: традиції

14 жовтня зі святом вітають усіх, хто присвячує життя захисту України: військових Збройних Сил, Національної гвардії, ветеранів АТО та Другої світової війни. Цього дня згадують героїв минулого, а також вшановують пам’ять загиблих у теперішній війні проти росії.

У мирний час проводились різноманітні заходи: концерти, фестивалі, змагання, виставки, семінари та уроки у школах, присвячені українським захисникам та славі запорізького козацтва.

З Днем захисників та захисниць України: листівки та картинки

Раніше "Телеграф" писав, які ще державні свята українці відзначають у жовтні 2022 року.