Покров Пресвятої Богородиці-2022: що категорично заборонено робити у велике свято

Читати російською
Автор

Вважається, що всі прохання Богородиці цього дня будуть почуті та виконані

Сьогодні, згідно з церковним календарем на жовтень-2022, православні віряни відзначають велике християнське свято — Покров Пресвятої Богородиці чи Покрова.

Свято щорічно відзначають одного і того ж дня — 14 жовтня. Цього року святкування випадає на п’ятницю.

Покров Пресвятої Богородиці 2022 — історія та традиції

Згідно з легендою, саме цього дня Константинополь опинився в оточенні ворогів. Мешканці міста зібралися у храмі та почали молитися Богородиці про спасіння. Несподівано Діва Марія постала біля храму перед людьми разом з ангелами та апостолами, і покрила місто своїм покровом, який тоді називали омофор. Після цього люди стали невидимі для ворогів, і місто було врятовано.

Головною традицією дня вважається церковна служба — вона розпочинається напередодні увечері, 13 жовтня, з Всеношного чування, а вранці служать Божественну літургію. Віряни приходять до храмів, читають молитви та ставлять свічки Пресвятій Богородиці. Також дівчата цього дня ворожили на нареченого.

Що не можна робити на Покрову 14 жовтня:

  • займатися важкою фізичною працею, господарством, прибиранням, пранням;
  • розпочинати будівництво чи ремонт;
  • матюкатися, лаятись, лихословити;
  • просити в борг або позичати іншим;
  • вживати спиртні напої;
  • стригти нігті, бороду, волосся і навіть митися.

Нагадаємо, що щорічно 14 жовтня в Україні відзначають декілька важливих для країни державних свят. Серед них – День захисників та захисниць України, День українського козацтва та День УПА. Раніше "Телеграф" писав, які державні свята українці відзначають у жовтні-2022.