День святого Луки 5 травня: чому цього дня забороняється сидіти на порозі та інші заборони

Читать на русском
Автор
6931
У день святого Луки господині садять цибулю
У день святого Луки господині садять цибулю. Фото freepik.com

У народному календарі 5 травня більше відоме як Луковий день

Цього дня, 5 травня, згідно з церковним календарем православна церква згадує апостолів від 70 Луки та Климента. У народі відзначається день Луки, або Луковий день.

Ім'я святого Луки наші предки пов’язали з городніми роботами. Саме 5 травня селяни присвячували день цибулі — трав’янистій рослині, яка вважалася цілющою, і без якої не обходився ні буденний, ні святковий стіл, адже цибуля — невід’ємна частина національної кухні. Багато хто готує страви з цибулі, наприклад, цибульний суп, пиріг з цибулею або цибульний мармелад.

У це свято заведено висаджувати цибулю, оскільки вважається, що це один із найвдаліших днів у травні для висадки цибулинних рослин, буде добрий урожай. Також 5 травня за старих часів в’язку цибулі вивішували біля входу в будинок. За повір’ями, вона відганяє нечисту силу.

Що не можна робити 5 травня на день святого Луки

  • Затримуватись на порозі або сидіти на ньому. Поріг вважається переходом між світами і може бути небезпечним, особливо для вагітних.
  • Вагітним готувати пироги з м’ясом – вплине на легкість вагітності.
  • Пекти млинці — можна залучити злих духів.
  • Перебувати на самоті – можна закликати напади нечистої сили.

Раніше "Телеграф" писав, які державні та професійні свята відзначаються в Україні у травні 2023 року. Відомо, що в останньому місяці весни українці матимуть 23 робочі дні.