Сидор Огірочник 27 травня: що треба зробити цього дня, щоб отримати хороший урожай

Читать на русском
Автор
13231
27 травня зазвичай садили огірки
27 травня зазвичай садили огірки. Фото pixabay.com

В цей день наші пращури намагалися уникати столів з гострими кутами та конфліктів із родичами

У п’ятницю, 27 травня, православна церква відзначає пам’ять святого Ісидора Блаженного — чудотворця, який жив у III столітті. У народному календарі цей день називається Сидор Огірочник або Сидор Бокогрій.

У давнину Бокогрієм день 27 травня називали, бо сонце вже нещадно припікало, дозволяючи людям довго перебувати на вулиці та займатися польовими роботами. Огірочником день назвали, оскільки наприкінці травня у більшості селищ традиційно розпочиналися посадки огірків.

Згідно з прикметами, якщо огіркову розсаду посадити 27 травня, варто чекати на рясний і смачний урожай. І взагалі, цей день вважається сприятливим для занять садівництвом та городництвом.

В минулому на Сидора Огірочника звертали увагу на погоду. Наприклад, якщо день 27 травня сонячний та ясний, то варто чекати на багатий урожай огірків.

Що не можна робити 27 травня

  • Обговорювати важливі справи за столом із гострими кутами — домовитися не вийде.
  • Спати на одній подушці двом людям — приведе до плутанини думок.
  • Лаятися і сваритися — до негараздів та перешкод.
  • Ходити весь день в одному й тому ж одязі — удача відвернеться.

Нагадаємо, що багато важливих церковних свят повністю перейдуть на новий (юліанський) календар з 1 вересня. Дізнайтеся, коли українці відзначатимуть День Святого Миколая, Різдво, Покров та інші важливі православні події.