Загроза для АЕС і не тільки: чим обернеться російський удар по Каховській ГЕС

Читать на русском
Автор
2889
Каховська ГЕС під контролем окупантів
Каховська ГЕС під контролем окупантів. Фото censor.net

Росіяни можуть спробувати розширити русло Дніпра, щоб утримати східну частину області

Російські військові, які відступають на східний берег Дніпра в Херсонській області, можуть спробувати підірвати греблю Каховської ГЕС, щоб прикрити свою втечу та перешкодити українським військовим у просуванні вглиб області. При цьому звинувачення у цьому вони спрямують у бік України. Нашій країні це невигідно і може спричинити додаткову катастрофу — вже на атомній станції під Запоріжжям.

Як зазначають аналітики інституту вивчення війни, Україна не має зацікавленості у підриві греблі — крім затоплення 80 населених пунктів, це може завдати шкоди українській енергосистемі. При цьому Росія має для такої підлості підстави — вони можуть прикривати відступ і розширити Дніпро, щоб українським військовим було складно переправитися.

Руйнування дамби може спричинити катастрофічні наслідки не лише нижче за руслом Дніпра, а й вище — Каховське водосховище використовується для охолодження установок Запорізької АЕС. Вона знаходиться під контролем окупантів і там і так виникають аварійні ситуації через обстріли.

ЗАЕС та Каховська ГЕС на карті
ЗАЕС та Каховська ГЕС на карті

Також руйнація Каховської ГЕС спричинить зупинку водопостачання більшої частини півдня України. У тому числі й східного берега Дніпра, який росіяни намагаються утримати не заради води, а щоб забезпечити буферну зону для оборони Криму. Наслідки будуть неминучі навіть за часткової руйнації ГЕС — у найгіршому сценарії хвиля досягне Херсона вже за дві години, затоплюючи все на своєму шляху. Як стало відомо раніше, окупанти мінують Каховську ГЕС, включаючи шлюзи та опори греблі.