Макрон у телефонній розмові розчарував путіна

Читать на русском
Автор
11137
Макрон не повівся на газовий шантаж путіна
Макрон не повівся на газовий шантаж путіна. Фото Колаж "Телеграфу"

Французький лідер заявив, що не буде сплачувати за газові контракти у рублях.

Президент Франції Емануель Макрон у телефонній розмові з російським главою володимиром путіним відмовився платити за газ у рублях. На думку Макрона, такий сценарій неможливий.

Як передає Єлисейський палац, розмова двох президентів відбулася у вівторок, 29 березня, і тривала близько години.

Останні новини про війну читайте у нашому Telegram

Зазначається, що Макрон та путін обговорили тему війни в Україні, двосторонні відносини між РФ та Францією, а також газове питання.

Президенту Франції російська сторона запропонувала перейти на оплату за постачання російського газу до Європи в рублях, на що Макрон відповів відмовою. За його словами платити за газові контакти в рублях неможливо.

Тим часом у Кремлі про відмову Макрона нічого не сказали, а лише зазначили про "обмін думками" й домовленість про "підтримку контактів".

Нагадаємо, що раніше від подібної "пропозиції" відмовився і канцлер Німеччини Олаф Шольц, який зазначив, що в наявних контрактах йдеться про розрахунки у доларах та євро.

Раніше повідомлялося, що після оголошення путіним війни Україні, країни Заходу запровадили безпрецедентні санкції проти росії. Зокрема ЄС та США заборонили постачати готівкою євро та долари.

9 березня Центробанк Росії ухвалив рішення заборонити продаж іноземної валюти населенню. Їх усе ще можна зняти з персональних валютних рахунків, проте не більше 10 тисяч доларів в одні руки, решта видаватиметься рублями.

Очевидно, що переведення розрахунків за газ є спробою шляху уникнути західних санкцій, проте опитані "Телеграфом" експерти вважають, що насамперед таке рішення вдарить по самій росії.