Новини агронауки: японські вчені запропонували поливати посіви горілкою

Читать на русском
Автор
1363
Збирання врожаю після поливу спиртом
Збирання врожаю після поливу спиртом. Фото Відкриті джерела

Пропозиція ґрунтується на науковому поясненні та перших дослідах

В останні роки в усьому світі постійно відбуваються катаклізми через глобальну посуху і спеку, що постійно збільшується: меліють річки та озера, висихає земля, гине сільгосппродукція.

Незвичайний метод боротьби за врятування майбутніх урожаїв запропонували фахівці японського Центру сталого використання ресурсів RIKEN.

У статті, яка опублікована в журналі Plant and cell physiology, понад 30 учених запевняють, що змусити пшеницю і рис нормально рости майже без води можна в тому випадку, якщо попередньо обробити ґрунт розчином етилового спирту – іншими словами, горілкою або саке.

"Попередня обробка посівів етанолом значно підвищує врожайність злаків. Ми виявили, що спирт змінює роботу генів і перебудовує роботу метаболічних ланцюжків, які керують реакцією рослин на посуху ", — йдеться у статті.

Прийти до таких незвичайних висновків японців змусили спостереження за рослинами: виявилося, що багато з них починають самі виробляти молекули етилового спирту, намагаючись чинити опір нестачі води.

Спочатку японці провели експерименти з модельною рослиною арабідопсисом: коли насіння проросло, його полили розчином спирту. А потім імітували посуху та нічим не поливали. Рослина вижила.

Результати поливу водою та спиртом

Потім подібні "експерименти" провели із посівами пшениці та рису. В результаті посуху пережили 75 відсотків злаків, оброблених спиртом. А з неопрацьованих – лише п’ять.

Кількість рослин, що вижили, политих водою і спиртом

Згідно з поясненнями вчених, причиною таких незвичайних явищ є те, що спирт, який потрапив із ґрунту в рослини, перебудовує роботу генів, що регулюють їхнє дихання. Це призводить до того, що в листочках пшениці та рису стають менше продихи – пори, які служать для випаровування та газообміну. А це зводить до мінімуму споживання води.

Нагадаємо, що, згідно з прогнозами вчених, більша частина нашої планети може стати непридатною для життя вже до 2100 року. Тому, можливо, варто прислухатися навіть до найнезвичайніших засобів боротьби із посухою.