Все пробачити і забути? Як росіян протягують на Олімпіаду в Парижі

Читати російською
Автор

МОК звинуватили у легітимізації війни через спорт

Олімпійським іграм-2024 у Парижі загрожує масовий бойкот у разі, якщо там виступатимуть спортсмени від росії та Білорусі.

Попри терористичні дії росії в Україні Олімпійський комітет заявив, що шукає шляхи повернути в змагання представників країни-агресорки. Це викликало масове обурення, мова йде про можливість бойкоту з боку 40 країн.

Хто хоче бачити росіян на Олімпіаді?

Першими про росіян та білорусів заговорив Міжнародний олімпійський комітет (МОК): 25 січня МОК оголосив, що заручився підтримкою щодо пропозиції дозволити російським і білоруським спортсменам повернутися до змагань, але на суворих умовах.

"Жоден спортсмен не повинен бути позбавлений права брати участь у змаганнях лише через його паспорт", — зазначив МОК.

Про які умови йдеться:

  • треба не виступати проти миротворчої місії МОК та не підтримувати війну в Україні,
  • дотримуватися антидопінгових правил,
  • прапори, гімни та інші символи рф та Білорусі не можуть демонструватися,
  • чиновників з цих країн заборонена акредитація.

Санкції проти обох країн є чинними, на їх території заборонено проводити міжнародні змагання.

Наступного дня Олімпійська рада Азії (OРA) оголосила, що може дозволити російським і білоруським спортсменам брати участь в Азійських іграх (вони є відбірковими до Олімпійських) без можливості вигравати медалі. Це може стати кроком до того, щоб їм було дозволено змагатися влітку 2024 року в Парижі.

Водночас Південна Корея вимагатиме роз’яснень від ОРА, бо проведення плей-офф на Азійських іграх може створити певні проблеми.

Загроза бойкоту

Олімпійські ігри відбудуться у Парижі з 26 липня по 11 серпня 2024 року /Скриншот

МОК піддався жорсткій критиці за ідею долучити росіян. Міністр спорту Польщі Каміль Бортнічук заявив Reuters, що дозвіл спортсменам з росії та Білорусі брати участь в Олімпіаді в Парижі може призвести до широкомасштабного бойкоту. Він анонсував збір антиросійської коаліції, куди можуть увійти Британія та США:

"Я переконаний, що на зустрічі, яка запланована на 10 лютого, буде досягнуто результатів за участю понад 30 або, можливо, 40 міністрів спорту – у тому числі зі США, Великої Британії, Канади, Австралії та Японії – відхилити ідею допустити спортсменів з росії та Білорусі до участі в Іграх", — сказав Бортнічук.

Він додав, що коаліція, частиною якої стане Польща, буде бойкотувати Ігри. Цього буде достатньо, щоб зробити проведення Ігор безглуздим.

Польща, Латвія, Литва та Естонія звинуватили МОК у створенні винятків для росіян та білорусів. У спільній заяві міністри спорту цих 4 країн заявили, що такі дії дозволять "використовувати спорт для легітимізації та відволікання уваги від загарбницької війни Росії проти України".

Водночас прессекретар Білого дому Карін Жан-П'єр заявила, що якщо спортсменам дозволено брати участь у таких подіях, як Олімпійські ігри, то це має бути як нейтральним спортсменам і "має бути абсолютно ясно, що вони не представляють ні росію, ні Білорусь".

Реакція України

Україна ще на минулому тижні пригрозила бойкотувати Олімпіаду в Парижі. Міністр спорту Вадим Гутцайт назвав рішення МОК недопустимим.

"Наша позиція незмінна: допоки в Україні триває війна, російських і білоруських спортсменів не повинно бути на міжнародних змаганнях… Якщо ж нас не почують, я не виключаю можливості, що ми будемо бойкотувати і відмовимось від участі в Олімпіаді", — заявив Гутцайт.

Президент України Володимир Зеленський назвав дозвіл росії брати участь в Олімпіаді рівносильним тому, щоб показати, що терор прийнятний.

Андрій Шевченко закликав МОК не допускати росіян та білорусів до змагань /Скриншот

Відомий футболіст Андрій Шевченко заявив, що світ має пам’ятати, що війна досі руйнує міста і забирає життя:

"Якщо спортсмени з росії чи Білорусі виходять на арену з прапорами чи без них, для всього світу це послання від Олімпійського комітету однозначне — війна завершена, можна все пробачити і все забути. Але війна не завершена. Вона щодня знищує наші міста, калічить дитинство наших дітей і забирає життя найкращих людей. Світ має памятати про це, світ має знати, що боротьба за мир та свободу триває", — заявив Шевченко, закликавши МОК не допускати російських та білоруських спортсменів до змагань, поки війна не закінчена.

Світоліна нагадала МОК, що український атлет загинув під Бахмутом замість участі в Олімпіаді /Скриншот

Тенісистка Еліна Світоліна пригадала МОК легкоатлета Володимира Андрощука, який загинув під Бахмутом.

"Володимир Андрощук, одна із висхідних зірок легкої атлетики України, загинув у бою. Він ніколи не реалізує свій потенціал або мрії на Іграх. То чому російські та білоруські спортсмени мають отримати свій шанс?", — запитала Світоліна.

У соцмережах набуває популярності хештег #BoycottRussianSport. Користувачі публікують історії та фото українських спортсменів, які загинули від війни росії.

На тлі заяв про шанси для росіян українці публікують історії про загиблих українських спортсменів /Скриншот
На тлі заяв про шанси для росіян українці публікують історії про загиблих українських спортсменів /Скриншот

Як повідомляв "Телеграф", росія вторглася в Україну через три дні після церемонії закриття зимових Олімпійських ігор-2022 у китайському Пекіні. Паралімпійські ігри відбувалися вже під час війни, що суперечить правилам.

Наступні Олімпійські ігри відбудуться у Парижі з 26 липня по 11 серпня 2024 року.