Дедлайн минув: хунта Нігера говорить про війну і закриває небо

Читать на русском
Автор
5398
Армия Нігера
Армия Нігера

Лідери перевороту відкинули усі заклики до відновлення демократії

Хунта Нігера, яка здобула владу внаслідок військового перевороту, закрила повітряний простір країни, попередивши про напад з боку "іноземної держави".

Про це повідомляє Bloomberg.

Справа в тому, що 6 серпня минув дедлайн для відновлення поваленого президента Мохамеда Базума, встановлений західноафриканськими сусідами. І при тому, що жодних ознак воєнних дій поки не надходило лідери, перевороту заявили, що проти них розгортаються "дії".

"Планування цієї війни було здійснено. Попереднє розгортання сил для участі у цій війні розпочалося у двох країнах Центральної Африки", - заявив представник хунти Амаду Абдраман в ефірі державної телекомпанії Tele Sahel.

Цього ж дня Нігер заявив, що закрив свій повітряний простір для міжнародних рейсів, за винятком кількох країн, включаючи Алжир, Буркіна-Фасо, Малі, Лівію та Чад, які висловилися проти військового втручання.

"Будь-яка держава, з якої будуть спрямовані військові дії проти Нігеру, вважатиметься провоюючою", — додав Абдраман.

Нагадаємо, що 4 серпня глави оборонних відомств Західної Африки погодили план можливого військового втручання у зв’язку з держпереворотом у сусідній країні. Згідно з ним, блок із 15 членів вважатиме, що крайній термін для відновлення Базума минув 6 серпня. При цьому будь-яке втручання було ускладнено минулими вихідними Сенатом сусідньої Нігерії, який закликав до дипломатії, а не до військових дій, принаймні, на даний момент.

Хунта відкинула всі заклики до відновлення демократії та застерегла від будь-якого іноземного втручання.

Варто зазначити, що в цей же час Італія ухвалила рішення про скорочення свого військового контингенту в Нігері, щоб при необхідності розмістити на військовій базі цивільних, які потребують допомоги. 5 серпня до Риму прилетів літак, на якому знаходилися 65 італійських та 10 американських військовослужбовців. У Міноборони зазначили, що рейс був організований для збільшення "матеріально-технічної автономності" бази в Нігері, а також "оптимізації її ємності" у разі потреби цивільних. Нині у Нігері перебувають 250 італійських військовослужбовців.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як переворот у Нігері може бути пов’язаний з Білоруссю та "вагнерівцями".