Вперше за всю історію: у NASA сказали, яким рекордом здивувало літо 2023 року

Читать на русском
Автор
1416
Чим здивувала погода влітку 2023 року
Чим здивувала погода влітку 2023 року. Фото Pixabay

Аномальна температура наробила багато бід

Літо у 2023 році стало найспекотнішим на Землі з початку світових записів у 1880 році. Новий рекорд спричинив безліч неприємностей, таких як лісові пожежі, сильні хвилі спеки, а також сильні дощі.

Таку заяву зробили вчені з Інституту космічних досліджень імені Годдарда NASA у Нью-Йорку. За їхніми даними, разом усі три місяці літа були на 0,23 °C теплішими, ніж будь-яке інше. Про це пише пресслужба NASA.

При цьому літо цього року виявилося на 1,2 °C спекотніше за середню температуру літніх місяців між 1951 і 1980 роками. Наголошується, що аномальна погода посилила лісові пожежі в Канаді та Гаваях, призвела до хвиль сильної спеки в Південній Америці, Японії, Європі та США, а також сприяла сильним дощам у Центральній Європі, Греції та Італії.

Рекордна спека продовжує тенденцію до глобального потепління. Згідно з результатами наукових спостережень та аналізів, воно спричинене насамперед викидами парникових газів від діяльності людини. Також тепла до глобальної атмосфери додають і природні події Ель-Ніньо в Тихому океані.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що у серпні цього року на Гаваях розбушувалася одна з найбільших пожеж в історії Сполучених Штатів Америки. Внаслідок пригоди загинули понад 50 людей.