Загибель подружжя, яке врятувало дітей, і кава для бойовиків: історії мешканців Ізраїлю, які не здригнулися перед терором

Читати російською
Автор

Прості жителі Ізраїлю не побоялися дати відсіч терористам

У ході раптової атаки терористів ХАМАС на Ізраїль було вбито і поранено сотні ізраїльтян, багатьох із них війна застала зненацька. Ми підібрали вам кілька історій про те, як прості жителі цієї країни змушені були протистояти небаченому насильству з боку бойовиків.

Так, консул Ізраїлю у Західному регіоні України Олег Вишняков розповів, як в Ізраїлі подружжя вбило 7 терористів, рятуючи своїх дітей, але самі загинули. За його словами, Адар та Ітай Бердичевські були офіцерами ізраїльської армії, тому в їхньому будинку в кібуці Кфар-Аза зберігалася зброя.

Коли терористи ХАМАСу наблизилися до їхнього будинку, вони сховали своїх 10-місячних близнюків у мамаді (бомбосховищі), а самі, щоб відволікти терористів від дітей, чекали на них у будинку. "Подружжя не здавалися. Адар та Ітай загинули. На порозі будинку лежали трупи 7 терористів", — написав він.

За словами консула, діти пробули одні у кімнаті 13 годин. Їх знайшли брат Ітаю та батько Адар, які весь цей час билися з терористами, врятували десятки людей, але не змогли вчасно дістатися своїх близьких.

Адар та Ітай Бердичівські /Соцсети

Інша ізраїльтянка Мор Байдер розповіла подробиці цинічного вбивства терористами своєї бабусі. Загибла жила в кібуці Ніз Ор недалеко від кордону із Сектором Газа.

"О сьомій ранку я побачила кошмар всього свого життя. Терорист увірвався до неї в будинок, убив її, відібрав у неї телефон, сфотографував цей жах і розмістив це на її стіні у Facebook. Ось як ми про це дізналися", — написала вона.

У свою чергу її двоюрідний брат Йоав Шимоні, який мешкає в Канаді та стежив за подіями за повідомленнями у сімейному чаті, розповів, що після запуску бойовиками ракет члени родини зв’язалися з бабусею. Вона підтвердила, що з нею все гаразд. Але через 10 хвилин після цієї розмови родичі побачили на її сторінці у фейсбуці відео, на якому вона знята вмираючою.

Історію про те, як 25-річна Інбаль Ліберман з кібуца Нір Ам організувала відсіч бойовикам, розповіла мешканка Ізраїлю Елінор Іцеман. За її словами, зовсім недавно дівчину було призначено начальницею безпеки кібуцу, що для Ізраїлю вважається великою рідкістю.

Інбаль Ліберман /Соцсети

"Вона раніше за всіх у країні зрозуміла, що відбувається, об'їхала весь кібуц, зібрала всіх чоловіків, побудувала план захисту, розставила засідки", — повідомила Іцеман, наголосивши, що під керівництвом Ліберман кібуц до приходу підкріплення знищив 25 терористів.

Також Іцеман розповіла про першу жінку-командира бойового підрозділу "Каракаль" Ор Бен Йегуде. "На її рахунку не одна успішна операція. Але те, що вона зробила цієї суботи — неймовірно. Нам дуже потрібні живі терористи, на обмін. Але взяти живими людей, які готові вмирати, дуже складно. Особливо якщо вас кілька дівчат на чолі з командиром Ор, а їх 15 осіб", — написала вона. За інформацією Іцемана, підрозділ Ор захопив живими 15 терористів.

Ор Бен Єгуда /Соцсети

Історія Рахель Едрі з південного міста Офакім, яка врятувала себе та свого чоловіка, нагодувавши терористів печивом, стала дуже популярною в Ізраїлі, пише Haaretz.

У суботу, 7 жовтня, п’ятеро терористів вторглися до будинку Рахель і взяли у заручники її та її чоловіка. Поки терористи тримали біля голови жінки автомат і гранату, а спецназ разом із поліцейськими (серед яких був і син Рахель) вели з ними переговори, вона запропонувала бойовикам випити кави з печивом.

Рахель Едрі /Соцсети

Рахель розпитала їх про життя і паралельно подавала поліцейським знаки. Випивши каву, терористи почали співати пісні ізраїльського поп-співака Ліора Наркіса.

Жінка також надала допомогу одному з терористів, якого було поранено під час попереднього нападу. Разом із чоловіком вони провели у заручниках понад 15 годин. О 2:30 ночі рятувальникам вдалося прорватися до будинку. Спрацював вибуховий пристрій, поранивши одного з них, але решта знешкодила терористів та звільнила заручників.

Нагадаємо, що всі останні подробиці війни в Ізраїлі ви можете прочитати в онлайн-матеріалі "Телеграфа", перейшовши за посиланням.

Раніше "Телеграф" повідомив, що на третій день після жорстокого нападу на Ізраїль та його дій у відповідь, високопоставлений представник ХАМАС заявив, що угруповання відкрите для обговорення можливого перемир’я з Ізраїлем. За його словами, терористи нібито вже "досягли своїх цілей".

Більше інформації на тему війни в Ізраїлі можна знайти в ексклюзивному матеріалі "Телеграфа" "Близький Схід на порозі великої війни : що принесе в Європу нова хвиля арабських біженців".