"Все заблоковано": російський "АвтоВАЗ" скаржиться на масштабні санкції

Читать на русском
Автор
1819
АвтоВАЗ не може навіть отримати гроші за авто, відвантажені за кордон
АвтоВАЗ не може навіть отримати гроші за авто, відвантажені за кордон. Фото росЗМІ

Іноземні банки не пропускають жодних платежів – як від компанії, так і для неї

Російська автомобільна промисловість масово потерпає від санкцій, які впровадили проти підприємств США. Зокрема страждає автомобілебудівна компанія "АвтоВАЗ", якій масово відмовляють у співпраці.

На це поскаржився президент компанії Максим Соколов російським ЗМІ. За його словами, санкції призвели до того, що з "АвтоВАЗом" припинили працювати майже всі закордонні постачальники та контрагенти.

"Наслідком цього стали нові масові відмови закордонних постачальників, субпостачальників, фінансових інститутів, банків від співпраці з нашим автопромом", – заявив Соколов.

Ще одна проблема для компанії – отримати звідкись гроші, або за щось заплатити. Іноземні банки, не бажаючи працювати із підсанкційною компанією та потрапити під вторинні санкції США, просто блокують як вихідні платежі, так і вхідні – тому з "АвтоВАЗом" навіть не розраховуються за експортну продукцію.

У вересні 2023 року "АвтоВАЗ" та "Москвич" потрапили під санкції США. Тоді Соколов заявляв, що це нібито ніяк не вплине на виробництво автомобілей підприємством. Але вже у середині листопада він сказав, що "АвтоВАЗ" буде змушений скоротити виробництво на 10% через санкції.

Раніше "Телеграф" писав, що на економічному форумі в Санкт-Петербурзі, який ретельно готували до приїзду путіна, стався конфуз — під час презентації не завелася імпортозаміщена Lada Aura компанії "АвтоВАЗ".