Популярність Трампа парадоксальна: у Раді пояснили, чому за нього голосують ті, хто не мав би

Читать на русском
Автор
7538
Слоган передвиборчої кампанії Трампа "Зробимо Америку великою знову"
Слоган передвиборчої кампанії Трампа "Зробимо Америку великою знову". Фото Pinterest

Такі вподобання американців — не вада

Різниця у тому, як американці підтримують колишнього президента США Дональда Трампа та чинного очільника держава Джо Байдена, здивувала та насторожила спільноту. Зокрема, виникає питання, у чому ж секрет популярності скандального Трампа.

Завісу відкрив у коментарі "Телеграфу" ексвикладач міжнародного права у Денверському та Пенсільванському університетах (США), ексвіцепрезидент Парламентської асамблеї Ради Європи та голови Комітету ВРУ з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва, нардеп від партії "Слуга Народу" Олександр Мережко. За його словами, у популярності експрезидента США є своя парадоксальність.

"Я не вважаю можливість такого волевиявлення вадою. Радше навпаки — це сила демократії. На відміну від виборів в авторитарних і тоталітарних державах, результати демократичних виборів мають бути непередбачуваними і можливо навіть незрозумілими для інших країн", — зауважив Олександр Мережко.

Про чесність виборів у США свідчить і те, що різниця між кандидатами становить кілька відсотків.

Хоче це і робить американську систему в деякому сенсі слабшою. Третя сторона при втручанні у виборчий процес (як це було з Росією під час виборів у США 2020 року) може кардинально змінити картину, "накинувши" навіть декількох відсотків одному з кандидатів.

Щодо популярності Дональда Трампа, то вона, яка зазначає Мережко, дійсно в чомусь парадоксальна. Адже минулого разу найактивніше за нього голосували жителі так званого "іржавого" або індустріального поясу США: центральна частина штату Нью-Йорк, регіони на захід від нього в штатах Пенсільванія, Огайо, Індіана, Мічиган та Іллінойс до західного берега озера Мічиган.

"Парадокс полягає у тому, що Трамп — повна протилежність людей, які проживають у цих штатах. Він медійний і багатий, тоді як його виборці — місцевий пролетаріат і робітники. За теорією Маркса, вони мали б голосувати за соціал-демократичну партію та профспілки", — пояснює нардеп.

На його думку, секрет у тому, що він позиціонує себе як захисника американських цінностей, що підтверджується і його політичним гаслом "Let's make America great again" — зробимо Америку великою знову. Попри те, що Трамп змінював свій політичний напрям, перейшовши з демократів у республіканці, він завжди орієнтувався саме на консервативний електорат.

Проте варто брати до уваги, що, згідно з результатами багатьох соціологічних досліджень, більшість американців воліли б бачити серед кандидатів не Байдена і Трампа, а нові обличчя.

Більше детально про те, наскільки високими є шанси Дональда Трампа знову сісти у президентське крісло, і чи дійсно скандальний політик може змінити курс США у питанні зовнішньої політики та підтримки України, читайте у матеріалі "Телеграфа" Вибори в США. Трамп має великі шанси на перемогу, чи боятися Україні його повернення

Раніше "Телеграф" писав, що в уряді деяких країн Європи зростає тривога, що повторне обрання Дональда Трампа на пост президента США може зруйнувати НАТО. На фоні цих побоювань Конгрес США ухвалив закон, який забороняє президентам Штатів без схвалення Конгресу чи Сенату одноосібно приймати рішення щодо виходу країни з Альянсу.