У космос вирушив перший український приватний супутник: відео запуску

Читать на русском
Автор
5604
Земля
Земля. Фото Pixabay

EOS SAT-1 побудований українсько-південноафриканською компанією

Компанія SpaceX відомого американського мільярдера Ілона Маска 3 січня здійснила запуск на орбіту одразу 114 супутників різних компаній. Старт місії під назвою Transporter-6 було здійснено близько 17:00 за київським часом.

Зазначимо, що серед десятків апаратів для України одним із найголовніших став український наносупутник PolyITAN-HP-30, створений до 30-річчя Незалежності нашої країни. Як повідомляється на сайті Міністерства освіти і науки, космічний апарат створили вчені Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського" у рамках реалізації відповідних проектів переможців конкурсів наукових досліджень та розробок та договору базового фінансування.

Супутник разом із іншими був доставлений на орбіту Землі за допомогою ракети-носія Falcon-9. Після того, як апарат досягне заданої точки, він забезпечуватиме реалізацію наукового експерименту з дослідження ефективності функціонування теплових труб (heat pipes) різних конструкцій як основного елемента систем термостабілізації космічних апаратів.

PolyITAN-HP-30

Крім того, як пише видання Universemagazine, можна відзначити і апарат під назвою EOS SAT-1 (перший український приватний супутник). Він побудований українсько-південноафриканською компанією-виробником космічної оптики Dragonfly Aerospace та оснащений двома високоточними камерами DragonEye. Двигун супутника розробила українська компанія SETS (Space Electric Thruster Systems), а Flight Control Propulsion забезпечила 3D-друк деталей та виготовлення елементів корпусу. Зазначимо, що цей апарат був створений групою компанії, що входять до групи проектів Noosphere Макса Полякова – відомого українського підприємця у сфері космічних технологій та IT.

EOSDA, як глобальний провайдер супутникової аналітики, отримуватиме знімки з цього супутника для подальшої обробки та забезпечення своїх клієнтів якісними даними для прийняття обґрунтованих рішень в аграрному секторі.

Трансляцію запуску можна було переглянути на YouTube-каналі компанії SpaceX.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що українці купили супутник для ЗСУ.