Вчені виявили унікальну галактику: у чому її незвичність

Читать на русском
Автор
2817
Темна галактика знаходиться за 94 млн світлових років від Землі
Темна галактика знаходиться за 94 млн світлових років від Землі. Фото Freepik

Нова галактика на 98% складається із темної матерії

Вчені у космосі виявили карликову галактику, яка їх вразила. З деяких причин вона не випромінює світло у видимому діапазоні, хоча має.

Про це повідомили на порталі Science Alert. Згідно з висновками вчених, ця галактика не може випромінювати в принципі жодного світла.

У центрі кожної галактики є чорна діра, а сама галактика складається з великої кількості газу та зірок. Все це разом тримається за допомогою темної матерії, яка не заважає зіркам та газу видавати яскраве світло.

Однак нова галактика під назвою FAST J0139+4328 не така, через що її віднесли до класу так званих темних галактик. Розташована на відстані 94 мільйонів світлових років від Землі. Виявлена галактика в основному складається з темної матерії, і в ній дуже мало зірок, які могли б випромінювати світло.

"FAST J0139+4328 є ізольованою темною карликовою галактикою. Ізольована темна галактика виявлена у найближчому Всесвіті вперше", — кажуть астрономи з Китайської академії наук у Пекіні.

Галактика була виявлена за допомогою телескопа FAST під час того, як вчені шукали хмари атомарного нейтрального водню в міжгалактичному просторі. І їх пошуки були успішними — радіохвилі, випромінювані хмарою водню на відстані 94 мільйонів світлових років, відповідали дисковій галактиці, що обертається. Але була одна дивина — не було оптичного світла, яке зазвичай випромінює галактика.

За оцінками вчених, маса галактики 690 тисяч сонячних мас у зірках, і приблизно 83 мільйони сонячних мас у молекулярному водні. Загальна баріонна маса галактики становить близько 110 мільйонів мас Сонця. Згідно зі швидкістю обертання FAST J0139+4328 вдалося розрахувати її загальну масу — 5,1 мільярда сонячних мас. Це означає, що галактика приблизно на 98% складається із темної матерії.

Раніше "Телеграф" розповідав, що Tesla Ілона Маска вже п’ять років літає у відкритому космосі з манекеном на борту. Є ймовірність, що автомобіль може врізати у Землю чи Сонце.