З "римською посмішкою": в Єгипті виявлено статую сфінкса з рисами обличчя імператора Клавдія

Читать на русском
Автор
6039
На місці розкопок
На місці розкопок

Неподалік сфінкса було знайдено ще кілька цінних давньоєгипетських артефактів

На початку березня археологи змогли ще раз переконатися в тому, скільки цінних артефактів таїть у собі земля Єгипту : у стародавньому храмі на півдні країни виявлено статую усміхненого сфінкса, який рисами обличчя нагадує римського імператора Клавдія.

Про це повідомили у міністерстві старожитностей Єгипту, пише Mirror.

Знахідка була зроблена неподалік від храму богині неба Хатхор — одного з давньоєгипетських святилищ, що добре збереглися. Воно розташоване в провінції Кена, приблизно за 450 км на південь від Каїра.

Вражаюча схожість вапнякового сфінкса "з усміхненим обличчям і двома ямочками" (так статую описують у міністерстві) із зображеннями імператора Клавдія змусило археологів припустити, що саме цього давньоримського правителя намагався зобразити стародавній скульптор.

На відміну від всесвітньо відомого Великого сфінкса Гізи, висота якого становить 20 метрів, усміхнений сфінкс-Клавдій розміром приблизно в людський зріст: довжина тіла статуї, що лежить, — близько 2 метрів.

Саме за Клавдія, у I в. н.е., римські війська в результаті серії заманювальних походів (41 — 54 рр.) завоювали північну частину Африки, встановивши на території сучасного Єгипту римське панування.

Як уточнили в міністерстві, археологи продовжують вивчати залишені на постаменті сфінкса мітки, якими статую можна було б "ідентифікувати" точніше.

Неподалік сфінкса було знайдено ще кілька давньоєгипетських артефактів, серед яких — кам’яна плита римської епохи, написи на якій висічені як латиною, так і єгипетськими ієрогліфами.

Нагадаємо, що в Ізраїлі було знайдено ще один артефакт, пов’язаний із Стародавнім Римом – "платіжна відомість" легіонера.