Яблуні на Місяці таки зацвітуть? Вчені з’ясували, чи можна вирощувати рослини у місячному ґрунті

Читати російською
Автор

До вирощування їжі на Місяці ще далеко, проте попередні результати обнадіюють

Один із головних викликів для людства під час колонізації Місяця та створення там постійної населеної бази полягає в необхідності якось забезпечити майбутніх колоністів їжею. І поки в Європейському космічному агентстві замислюються про будівництво гідропонних ферм, у NASA стверджують, що рослини можна вирощувати безпосередньо у реголіті.

Як йдеться у звіті відомства, вони використали для експерименту місячний ґрунт, який був привезений на Землю ще 50 років тому місіями "Аполлон".

Як "піддослідний" було обрано невелику і добре вивчену рослину гусимка звичайна (Arabidopsis thaliana), яка використовується вченими для моделювання різних ситуацій при біологічних дослідженнях.

На кожну рослину виділили один грам реголіту, в який кожен день додавали поживний розчин.

Як виявилося, всі рослини змогли прорости в місячному ґрунті, проте від контрольних зразків вони відрізнялися повільнішою швидкістю росту, менш розвиненою кореневою системою, а також червоною пігментацією листя.

Секвенування РНК показало, що рослини в місячному ґрунті показали ознаки стресу, який схожий на проростання рослини в ґрунтах з великим вмістом солей і важких металів.

Тепер учені міркують над тим, чи можна на генетичному рівні прищепити стійкість рослин до місячного ґрунту. Однак у будь-якому випадку це дослідження матиме значення для довгострокових місій NASA, оскільки в будь-якому випадку людству треба буде навчитися вирощувати їжу на Місяці чи Марсі незалежно від того, наскільки вони непривітні зараз.

Як повідомлялося раніше, вчені змогли вирішити одну з головних проблем вирощування рослин у космосі — а саме запустити штучний процес фотосинтезу.