Жахливе поглинання: недалеко від Землі чорна діра розірвала зірку

Читать на русском
Автор
10141
Чорна діра (ілюстративне фото)
Чорна діра (ілюстративне фото)

Якщо спалах від поглинання станеться трохи ближчим до Землі, наша планета може отримати небезпечну дозу радіації.

Незважаючи на уявну "безтурботність" і "безневинність" чорних дір, вони далеко не такі безпечні, і цілком можуть завдавати шкоди навколишнім космічним тілам.

Так, нещодавно вчені Массачусетського технологічного інституту (MIT) зробили цікаве відкриття: вони виявили, що порівняно "недалеко" від Землі — всього 137 млн світлових років — чорна діра розірвала зірку.

Про це йдеться у повідомленні на сайті інституту.

Більше того, вперше спостереження було зроблене в інфрачервоному діапазоні, що ніколи раніше не робилося. Нововведення відкриває шлях до маси подій приливних руйнувань, які раніше були пропущені.

Зліва направо: наукове зображення об’єкта під час події, еталонне зображення (за старими спостереженнями), різниця в яскравості, що показує сама подія, та галактика-господар події в оптичному діапазоні. Джерело зображення: Astrophysical Journal Letters

За словами дослідників, науці відомо близько 100 подій приливних руйнувань зірок чорними дірами у центрах далеких галактик. Вважається, що такі події відбуваються раз на 10 тис. років. Зірка, що пролітає повз чорну дірку, захоплюється гравітацією чорної діри і розривається нею. Речовина зірки падає на дірку і викликає спалах енергії, що легко спостерігається в рентгенівському та ультрафіолетовому чи видимому діапазоні. Власне, в цих діапазонах велися спостереження за подіями приливних руйнувань.

Вчені з MIT вирішили відступити від практики і почали шукати ознаки приливних руйнувань в архівних даних телескопів з інфрачервоними датчиками. У даних телескопа NASA NEOWISE такі дані було знайдено і подія отримала свій ідентифікатор – WTP14adbjsh. Спалах був зафіксований наприкінці 2014 року і досяг максимальної яскравості до 2015 року, після чого його інтенсивність почала спадати. Моделювання показало, що це не наднова. З великою ймовірністю динаміка зміни яскравості події відповідає явищу приливного руйнування зірки чорною дірою.

Дивно, але подія WTP14adbjsh не знайшла відображення в рентгенівському та оптичному діапазоні. На думку дослідників, так сталося з тієї причини, що галактика NGC 7392, в центрі якої надмасивна чорна діра розірвала зірку, відноситься до зоряних (блакитних) галактик. У таких галактиках багато пилу та газу, які поглинають короткохвильові випромінювання, але яскраво світяться в інфрачервоному діапазоні.

Зроблене вченими відкриття призведе до появи нової методики пошуку приливних руйнувань зірок в інфрачервоному діапазоні. Може так статися, що цих подій набагато більше, ніж ми й досі вважали. Вони були вкрай рідкісні в зіркоутворюючих галактиках, але тепер вчені знають, як відкинути пелену завіси над ними.

Нарешті, подія приливної руйнації, виявлена астрономами MIT, виявилася лише на 25% видалення порівняно з попередньою найближчою до нас подібною подією. Вона фактично сталася на "нашому задньому дворі", як висловилися автори роботи. У цьому мало хорошого. Це, звичайно, не наднова, але якщо спалах від поглинання відбудеться ближче і буде спрямований на Землю, наша планета може отримати небезпечну дозу радіації. А масштаб потенційно лиха краще розуміти заздалегідь.

Раніше повідомлялося про те, що астрономи виявили чорну дірку жахливих розмірів – вона в 32 млрд разів важча за наше Сонце.