На межі провалу: у NASA розповіли, як мало не втратили свій марсіанський вертоліт

Читати російською
Автор

Радіоконтакт із технічним засобом було втрачено на шість марсіанських днів

Незважаючи на постійну появу нових засобів для вивчення Марса, кожен з них по-своєму безцінний для людства, тому можна зрозуміти побоювання фахівців Національного управління з аеронавтики та дослідження космічного простору США (NASA), коли перед ними виникла нерадісна перспектива розпрощатися з безпілотним дроном Ingenuity, який вже понад два роки працює на Червоній планеті.

Про це пише техноблог Gizmodo з посиланням на головного інженера агентства Тревіса Брауна.

За його словами, після 49-го польоту безпілотника (який жартома називають "вертольотом" за специфічну конструкцію), радіоконтакт з ним був втрачений на шість марсіанських днів (трохи менше шести діб і шести годин за мірками Землі).

У той же час марсохід Perseverance, з яким Ingenuity працює в парі, потрапив до "комунікаційної ями", що заважала зв’язку. Тому фахівці NASA чекали, поки марсохід переміститься в інше місце та допоможе "розбудити" Ingenuity. Але навіть на "заклики" марсохода безпілотний гелікоптер не відповів. У NASA перелякалися, адже такого з дроном ще не бувало.

На карті показано місцезнаходження марсохода та вертольота. Червоними точками позначені місця, де зв’язок з вертольотом був неможливим

Нарешті, на 761-у марсіанську добу Ingenuity відправив сигнал підтвердження прийому, повторивши його і наступного дня. У цей проміжок часу команді вдалося завантажити польотний план, і дрон його таки виконав, піднявшись на рекордну висоту 18 метрів і пролетівши понад 300 метрів. Це був його 50-й успішний політ, що відбувся на 763-й марсіанський день з початку експедиції.

Здавалося, можна зітхнути з полегшенням, зазначив Браун, але, можливо, найгірше ще попереду. Судячи з отриманих даних, пил, що покриває сонячну панель, призведе до того, що Ingenuity отримуватиме все менше сонячного світла для заряджання своїх акумуляторів, і "достукатися" до нього буде з кожним разом все складніше.

Нагадаємо, що раніше завдяки землетрусу вчені спромоглися визначити структуру Червоної планети.