"Битва за воду" цілком можлива: глава NASA розповів, чому США мають випередити Китай при висадці на Місяць

Читать на русском
Автор
2876
Глава NASA Білл Нельсон
Глава NASA Білл Нельсон

Якщо першими на півдні супутника Землі виявляться китайці, вони спробують "приватизувати" її багатство.

Незважаючи на проведену першу трансляцію з Марсу та інші досягнення в освоєнні космосу, Сполучені Штати постійно відчувають "гаряче дихання в потилицю" інших країн, зокрема Китаю.

Про це розповів керівник Національного управління з аеронавтики та дослідження космічного простору США (NASA) Білл Нельсон в інтерв’ю іспанській El País.

Йдеться, зокрема, про більш "приземлені" (або "прилунені") питання колонізації супутника Землі – Місяця.

На думку Нельсона, для людства загалом важливо, щоби першими там висадилися представники демократичних, а не авторитарних країн.

"Думаю, Сполучені Штати доберуться до Місяця першим і", — сказав Нельсон у відповідь на питання про американсько-китайські перегони щодо підкорення природного супутника Землі.

"Що мене більше турбує, так це те, що і вони, і ми збираємося прилунитися на Південному полюсі, де, як ми думаємо, є вода. Вода важлива, тому що вона складається з кисню та водню: кисень потрібний для дихання, а водень — Для ракетного палива", — додав він.

За словами глави NASA, американці хочуть зберегти ці потенційні резерви для міжнародного співтовариства, і вважають, що не можна допустити, щоб Китай прибув на Місяць і заявив про свої права на воду, як вони зробили з островами Спратлі.

Згаданий ним архіпелаг знаходиться у південно-західній частині Південно-Китайського моря, і територіальні претензії на нього висувають В’єтнам, КНР, Тайвань, Малайзія, Філіппіни та Бруней.

Раніше "Телеграф" розповідав про суперництво США та Китаю на Марсі, де китайський марсохід знайшов несподіваний доказ існування води у недалекому минулому.