Чим пахне вічність: вчені відтворили "парфуми" для єгипетських мумій

Читать на русском
Автор
5687
Вапняковий глечик із залишками внутрішніх органів Сенетней, стародавньої єгипетської жінки
Вапняковий глечик із залишками внутрішніх органів Сенетней, стародавньої єгипетської жінки

"Запах вічності" зможуть відчути відвідувачі виставки у Данії

Вчені Інституту геоантропології Макса Планка (Німеччина) створили своєрідний "сенсорний міст у давнину". Їм вдалося відтворити один із ароматів, використаних понад 3 500 років тому при муміфікації знатної мешканки Єгипту.

Вони назвали його "запах вічності". Кожен бажаючий зможе відчути цей запах у Музеї Моесгаард у Данії на майбутній виставці, пише Science Daily.

Вчені під керівництвом Барбари Хубер були зосереджені на дослідженнях речовин для муміфікації. Вони використовувалися для бальзамування благородної дами Сенетней за часів 18-ї династії, близько 1450 до нашої ери. Дослідники використали передові аналітичні методи.

"Ми проаналізували залишки бальзаму, знайдені у двох канопах (ритуальний посуд, — ред.) з обладнання для муміфікації Сенетней, які були викопані більше століття тому Говардом Картером з гробниці KV42 в Долині царів", — розповіла Хубер.

Нині ці судини зберігаються у музеї Августа Кестнера у Ганновері, Німеччина. Команда виявила, що бальзами містили суміш бджолиного воску, олії, жирів, бітуму, смоли соснових (швидше за все модрини), бальзамічної речовини і смоли даммара або фісташкового дерева.

"Наші методи також дозволили отримати важливу інформацію про інгредієнти бальзаму, інформацію про які в сучасних давньоєгипетських текстових джерелах обмежено", — додала керівниця дослідження.

Створюючи "Запах вічності", команда хотіла дати відвідувачам виставки захоплюючий досвід — поринути у минуле через нюх. Більше того, він зробить виставку цікавою для людей із порушеннями зору.

"Я б сказала, що домінуючий запах схожий на сильний сосновий деревний аромат хвойних дерев. Але це також трохи змішано з солодшим відтінком бджолиного воску. А ще з’являється сильний димний запах бітуму", — розповіла Хубер.

Раніше "Телеграф" розповідав, що археологічна експедиція, яка працювала на Бєльському городищі під Котельвою Полтавської області, яке ідентифіковано як античний Гелон, в одному з курганів виявила золоті бляшки та залишки глиняного посуду. Знахідки, мабуть, датуються VI століттям до н.е.