На Сонці відбувся потужний спалах: скільки ще триватиме магнітна буря на Землі

Читать на русском
Автор
16017
Сонце та Земля
Сонце та Земля. Фото На пенсії

Метеозалежним варто підготуватись до головного болю

Понад три дні поспіль на Землі панує геомагнітний шторм, який максимально сягав 7 з максимальних 9 балів потужності. Фахівці з сонячних лабораторій були впевнені, що він має завершитись через декілька днів, тобто 21 вересня, однак у Сонця інші плани.

Як повідомляє сайт Spaceweather, велика сонячна пляма AR3435 викликала потужний сонячний спалах класу M4. Будь-які вибухи 20 вересня будуть геоефективними, оскільки пляма майже прямо повернута до Землі.

Слід нагадати, що спалахи згруповані відповідно до їхньої сили. Найменші називаються В-спалахами, за ними йдуть С-спалахи, а потім М-спалахи. Найпотужнішим класом сонячних спалахів є Х-спалахи.

Водночас за даними синоптичного ресурсу Meteoagent земляни можуть дізнатись, допоки буде тривати геомагнітний шторм у вересні.

Найближчі три дні на Землі буде велика магнітна активність. 20 вересня сила геомагнітного шторму сягає 5 балів потужності, тобто слабка. Наступного дня (21 вересня) він збільшиться до 6 балів, а 22 вересня — зафіксується на рівні 7 балів.

Після бурі на Землі запанує геомагнітна тиша, хоча 23 та 29 вересня поновиться невелике збурення 4 балів.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, яка погода в Україні очікується протягом осені за прогнозами народного синоптика.