Сонце знову грається: коли магнітна буря на Землі сягатиме максимуму

Читать на русском
Автор
14455
Сонце та Земля
Сонце та Земля. Фото Главком

З'явився оновлений графік

На Землі панує геомагнітний шторм, який, ймовірно, був викликаний викидом корональної маси (СМЕ) з Сонця. Наразі її потужність сягає 5 балів, тобто слабка.

Як повідомляє сайт Meteoagent, вона триває вже другий день поспіль. У середу, 4 жовтня, її вплив очікується до кінця дня.

В четвер, 5 жовтня, буря трохи піде на спад (до невеликого збурення) – до К-індексу 4. Однак вже наступного дня поновиться слабка магнітна буря, яка сягатиме К-індексу 5.

Що таке магнітні бурі

Магнітна або сонячна буря – це процес, при якому сплески сонячної енергії розсіюються у всі сторони. Вибухи різної потужності відбуваються у вигляді викидів та спалахів сонячної маси. Енергія при цьому розсіюється у всіх напрямках, включаючи Землю.

Наслідки цього зіткнення можуть бути різні – полярні сяйва, порушення роботи супутників, GPRS, електромереж, погіршення мобільного зв’язку.

Варто наголосити, що геомагнітні шторми мають види: К-індекс 5 та вище – потужні бурі червоного рівня, від К-індексу 4 до К-індексу 3 – бурі середньої потужності, нижче К-індексу 3 – слабкі бурі.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про прогноз погоди взимку — коли українцям чекати на найхолодніший місяць.