Під прикриттям: вищий представник росії в ЄС може бути шпигуном — ЗМІ

Читать на русском
Автор
Кирило Логвінов
Кирило Логвінов. Фото https://russiaeu.ru/ru

Підозри проти цієї особи з’являлися ще у 2022 році

Німецькі ЗМІ припустили, що керівник представництва росії при Європейському Союзі Кирило Логвінов, який базується в Брюсселі, може бути російським шпигуном під дипломатичним прикриттям. Він може працювати на Службу зовнішньої розвідки рф.

Про це повідомляє SPIEGEL за підсумками розслідування спільно з партнерськими організаціями. Ця історія є складовою ширшого дослідження журналістів "Espiomats".

Також над проєктом працюють бельгійське видання De Tijd, шведське Expressen, естонське Delfi, литовський мовник LRT, польські VSquare та Frontstory, заснований емігрантами з росії "Центр Досьє" та словацьке ICJK.

Так, у ЗМІ пишуть, що 48-річний Логвінов з 2018 року акредитований як дипломат постійного представництва росії в Брюсселі. Близько року тому він де-факто став головою представництва. У період з 2010 до 2014 року Логвінов працював у російському посольстві в Берліні. Однак тоді його не підозрювали як можливого шпигуна.

Журналісти зазначають, що бельгійські структури безпеки підозрюють, що Логвінов може працювати на Службу зовнішньої розвідки росії. У Бельгії також не виключають, що деякі інші співробітники представництва можуть працювати на користь росії й проти інтересів ЄС.

Варто добити, що підозри проти Логвінова з’явилися ще 2022 року. Вперше вони були згадані у матеріалі "EU Observer" про діяльність можливих російських агентів. На той момент він ще не був головою представництва. А після публікації цього матеріалу парламент розпочав розслідування про можливі зв’язки між Логвіновим та співробітниками Єврокомісії. Там, до речі, заперечували, що такі зв’язки є.

Раніше Бельгійська контррозвідка нібито закликала надіслати його, але Європейська служба зовнішніх справ (EEAS) виступила проти, пояснивши це побоюванням наслідків для своїх дипломатів у росії.

До речі, віцепрезидент Європарламенту Мартін Гойсік на запит співавторів дослідження висловив подив, що Логвінова досі не вислали.

"Якщо бельгійські структури безпеки дійсно рекомендували вислати його, мені дуже цікаво, чому EEAS не зробила цього", — сказав він.

У Європейській службі зовнішніх справ відмовилися надавати коментар із цього приводу. Логінов та Представництво росії проігнорувало запит ЗМІ.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що в Європі є країна, де діє величезна кількість російських шпигунів. Близько однієї п’ятої від загального їхнього числа в Європі осіли саме в цій країні.