Politico назвало переможця в номінації "Найвпливовіша людина Європи": як він ставиться до України

Читать на русском
Автор
1888
Дональд Туск
Дональд Туск. Фото Колаж

Після восьми років Качинського, Польща стоїть на порозі нової ери Туска

Видання Politico, яке віддало президенту України Володимиру Зеленському титул головного "мрійника" Європи, також обрало переможця в номінації "Найвпливовіша людина Європи". Ним став колишній прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск.

"Два десятиліття двоє чоловіків ведуть битву за душу Польщі", — пише Politico. Зазначається, що в "одному кутку" був Дональд Туск, колишній прем’єр-міністр, який був президентом Європейської ради. В іншому ж – Ярослав Качинський, лідер партії "Право та справедливість". Кожен із цих політиків мав шанс сформувати Польщу на свій лад.

"Зараз, після восьми років Качинського, країна стоїть на порозі нової ери Туска, і вітер змін знову дме", – йдеться у публікації.

Варто зазначити, що Туск закликає збільшити військову допомогу Україні, вважає, що не в інтересах Польщі скорочувати її. Він також переконаний, що перемога України – у національних інтересах Польщі. Крім того, він розкритикував чинний уряд країни за його бездіяльність у питанні блокування українського кордону.

Після виборів 15 жовтня у Польщі проходив процес формування уряду, а 27 листопада уряд Матеуша Моравецького склав присягу, проте тепер йому необхідно отримати вотум довіри, інакше новий уряд формуватиме Туск. Оскільки опозиційні партії мають більшість у парламенті, то є ймовірність, що уряд Моравецького їх схвалення не отримає.

Видання Politico створює щорічний рейтинг, обираючи найвпливовішу людину Європи. Також визначається 10 ключових персон у трьох категоріях за стилем їхнього впливу – діячі, мрійники та революціонери.

Нагадаємо, минулого року найвпливовішою людиною Європи за версією Politico став Зеленський. Тоді його характеризували як правильного лідера воєнного часу, який зміг привернути до себе більшість західних країн і показати — Україна справді готова боротися за свою незалежність.