Парламент ЄС наполягає на позбавленні Угорщини права голосу і не лише: подробиці та дата голосування

Читать на русском
Автор
2627
Урсула фон дер Ляйєн та Віктор Орбан
Урсула фон дер Ляйєн та Віктор Орбан. Фото Відкриті джерела

Парламент ЄС має намір подати позов до Верховного суду

Євродепутати мають намір позбавити Угорщину права голосу у Раді ЄС. Резолюцію розглянуть у четвер, 18 січня.

Про це повідомляє Euractiv. Крім того, депутати вимагають розслідувати законність рішення Єврокомісії про те, щоб розморозити 10 млрд євро для Угорщини, яке було ухвалено у грудні 2023 року. Після цього може бути позов до Верховного суду ЄС і вотум осуду.

"Ми також посилаємо Єврокомісії сильний меседж: якщо вони просто розподілять мільярди євро, щоб уникнути вето Угорщини, їм це не зійде з рук", — сказав у коментарі виданню євродепутат від "зелених" Даніель Фрейнд, який є одним із провідних учасників переговорів щодо резолюції.

Законодавці звинувачують Єврокомісію у тому, що вона піддалася шантажу Угорщини напередодні переговорів щодо членства України у ЄС. Більшість із них стверджує, що рішення Комісії виділити кошти не було засноване на об’єктивних покращеннях у судовій системі та верховенстві закону Угорщини, як стверджує виконавчий директор ЄС.

"[Президент Комісії] Урсула фон дер Ляйєн дозволила Віктору Орбану шантажувати себе і передала Угорщині 10 мільярдів євро платників податків, попри масову корупцію в країні. Європейський парламент не згоден з цим і оскаржуватиме її рішення в Європейському суді", — заявив Euractiv депутат Європарламенту Моріц Кернер.

Нагадаємо, що 16 січня прем’єр Словаччини Фіцо заявив, що для позбавлення Угорщини права голосу в ЄС потрібна згода всіх країн-членів, а нинішній уряд Словаччини ніколи на це не погодиться.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, що проросійський депутат зі Словаччини Мирослав Радаковський заявив, що треба почати домовлятися з Росією, щоби припинити війну в Україні. Інакше слов’яни "знищать" Західну Європу.