лукашенко міг обманювати путіна, який боїться COVID-19: що вдалося дізнатися хакерам

Читать на русском
Автор
926
олександр лукашенко та володимир путін
олександр лукашенко та володимир путін. Фото Колаж "Телеграфу"

Хакери опублікували довідки лукашенка про тести на ковід

Самопроголошений президент Білорусі олександр лукашенко міг не здавати ПЛР-тест на коронавірус перед зустрічами з російським диктатором володимиром путіним. А останній після початку пандемії скоротив коло свого спілкування й не підпускав до себе близько тих, хто не мав негативного результату тесту на COVID-19.

Так, білоруські хакери заявили про злом медичного центру управління справами самопроголошеного президента Білорусі. Згідно з отриманими документами, лукашенко міг не складати ПЛР-тести перед зустріччю з російським путіним диктатором, передає видання "Meduza".

"Об’єднаний штаб опору" опублікував понад 70 файлів, що являють собою електронні варіанти довідок про здачу ПЛР-тестів, на ім'я олександра лукашенка, а також його сина миколи лукашенка.

Водночас білоруське видання "Зеркало" вважає ці документи справжніми. Кожен з них має чинний QR-код, при скануванні якого відкривається офіційний сайт центру та аналогічна довідка.

Довідки, які вдалося отримати хакерам, охоплюють період із квітня 2021 року до кінця грудня 2022 року. У цей час у лукашенка та путіна була чимала кількість зустрічей. Також довідки видавали на ім’я сина лукашенка, що може означати, що самопроголошений президент міг брати його із собою на зустрічі з путіним. Хоча офіційно таку інформацію не афішували.

Довідки мають низку нестиковок, зокрема у результатах лукашенка зустрічаються два різні номери паспорта, а у тестах його сина — три. При цьому один із номерів паспорта миколи збігається з номером паспорта його батька.

Крім того, лукашенко та його син нерідко отримували довідки в один день і час. У деяких випадках дати тестів змінювалися, а час взяття аналізу та видачі результатів залишався незмінним.

Також у багатьох довідках збігаються час тестування та час видачі довідки. Проте для аналізу потрібен деякий час. Ще щонайменше в одному документі дата видачі довідки випереджає дату проведення тестування.

З огляду на всі нестиковки у довідках про тестування на коронавірус, "Об’єднаний штаб опору" припустив, що лукашенко міг насправді не перевірятися на COVID-19.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав, що путін отримав аж чотири дози вакцини від коронавірусу за рік, а своїми частими переїздами змушував весь обслуговуючий його персонал сидіти в карантині.