США таки планують передати Україні РСЗВ, але не ті, про які просить Київ

Читать на русском
Автор
6149
Керовані реактивні системи залпового вогню (GMLRS) M31
Керовані реактивні системи залпового вогню (GMLRS) M31. Фото defaiya.com

Військова підтримка важлива для фронту

Адміністрація американського президента вирішила схвалити відправку в Україну реактивних систем залпового вогню (РСЗВ) після того, як у середині травня вагалися з цього питання. При цьому системи не ті, що просила українська влада.

Про це повідомляє The New York Times, посилаючись на джерела серед американських чиновників. На умовах анонімності один із них розповів, що про це, ймовірно, оголосять наступного тижня.

Серед обладнання будуть мобільні ракетні установки, що відрізняються більшою дальністю, ніж найчастіше використовувані Україною зараз. Видання також зазначає, що тип ракет точно не відомий, але американське Міноборони вважає за краще використовувати M31 GMLRS (Gueded Multiple Launch Rocket System) — зброю з високою точністю, супутниковим наведенням, еквівалентну вибуховій силі 500-фунтовій авіабомбі. Передбачається, що дальність стрільби озброєння становитиме понад 65 км.

Раніше про те, що передача готується, повідомляли інші американські джерела, зокрема CNN. Зазначимо, що українська влада просила потужні РСЗВ, які добивають на сотні кілометрів, але про такі поставки поки не йдеться, оскільки в США не хочуть посилити напругу з росією.

У NYT відзначили, що США планують включити в наступний пакет озброєнь для України Himars — високомобільні артилерійські ракетні системи. Вони можуть перевозити капсулу з шістьма ракетами GMLRS. Система капсул, в якій кожна ракета або ракета попередньо завантажується в одноразову пускову трубу, може бути швидко встановлена ​​на вантажівку і викинута після запуску.

Питання постачання Україні озброєння — одне з найгостріших. Німеччині Ізраїль заборонив постачати протитанкову зброю в Україну, а тим часом "подарунки" від Франції вже активно застосовуються військовими.

Раніше "Телеграф" писав, що українські Збройні сили відбивають атаки росії на кількох напрямках, а ворог тим часом намагається оточити Сєвєродонецьк.