Епопея продовжується: республіканці нарешті визначилися з кандидатом у спікери Конгресу США

Читать на русском
Автор
1955
Майк Джонсон досить довго боровся за титул представника республіканців у Конгресі
Майк Джонсон досить довго боровся за титул представника республіканців у Конгресі. Фото Getty Images

Новий кандидат є від'явленим трампістом та вже вчетверте займає посаду конгресмена

У Сполучених Штатах після довгих проблем із відсутністю спікера Конгресу США представники республіканської партії нарешті визначилися. Новим представником республіканці хочуть бачити віцеголову партійної конференції в палаті Майка Джонсона. Це стало можливим, зокрема, і через те, що прихильник України Том Еммер, котрий теж претендував на цю посаду, вибув із політичної гонки.

Про результати таємного голосування повідомляє CNN. За даними журналістів, Джонсон став першим у поіменному голосуванні, котре проводилося за закритими дверима. Слід зазначити, що до цього на його кандидатуру не сильно зважали, однак він швидко зміцнив свої позиції.

Зазначається також, що до голосування окрім Тома Еммера не дійшло іще двоє кандидатів — Марк Грін та Роджер Вільямс. У результаті Джонсон мав за суперника лише представника Флориди Байрона Дональдса. При цьому доля була прихильніша саме за політичного гравця штату Луїзіана.

Що відомо про Майка Джонсона?

Джонсон уже вчетверте обіймає посаду конгресмена від республіканської партії. Наразі він проходить уже свою четверту "каденцію", і востаннє його було обрано до Конгресу у 2016 році — із найбільшою перевагою у його регіоні за останні пів століття.

На початку 2021-го колеги обрали його віцеголовою конференції республіканців у Палаті представників. Це також виборча керівна посада у цьому органі влади. Восени 2022 року він з легкістю переобрався на цю ж посаду. Додатково Джонсон працює у судовому комітеті, є головою підкомітету з Конституції та обмеженого уряду, входить до спецкомітету з озброєння Федерального уряду та Комітету Палати представників у справах збройних сил.

Він є прихильником експрезидента Штатів Дональда Трампа. Свого часу став ключовим архітектором заперечень республіканців проти затвердження перемоги Джо Байдена на виборах 6 січня 2021 року.

Майк Джонсон із членами родини
Майк Джонсон разом із родиною

Є вихідцем із родини пожжежника. Наразі одружений, щасливий у шлюбі, має з дружиною Келлі чотирьох дітей. Свого часу встиг побути професором у коледжі, досить консервативним радіоведучим та колумністом, мав інший зв'язок із медіа.

До речі, Джонсон щиро підтримував на виборах кандидата в спікери Конгресу іншого республіканця Джима Джордана. Однак того не підтримала достатня кількість колег по партії під час таємного голосування.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав, хто нині тимчасово виконує обов'язки спікера Конгресу Штатів.