COVID-19 у сім’ї: лікар відповів, чи є шанс не заразитися коронавірусом удома

Читать на русском
Автор
7459
Ізоляція вдома від домашніх вже не така ефективна, як раніше
Ізоляція вдома від домашніх вже не така ефективна, як раніше. Фото Dreamstime.com

На жаль, "закони" попередніх хвиль пандемії під час спалаху Дельти не спрацьовують

Коли хтось у сім’ї інфікувався коронавірусом штаму Дельта, з великою ймовірністю можна говорити, що інші її члени теж заразяться.

Таку думку висловив у своєму блозі головний лікар однієї з приватних клінік Львова Тарас Жиравецький.

Рекомендація ВООЗ для населення у зв’язку з пандемією COVID-19

"Перший штам — відчуття, ніби хтось витяг пістолет і намагався цілитися в людей. Далі був автомат. Тепер же відчуття, що хтось дістав кулемет, стріляє і "косить" людей, — розмірковує Жиравецький. — Якщо в сім’ї хтось то один захворів, то протягом тижня переважно хворіє вся родина”.

Лікар каже, що ізоляція в одній із кімнат тепер практично не працює. Хоча раніше під час спалахів попередніх штамів, якщо хтось із домашніх інфікувався, був шанс, що інші не захворіють.

Інформація МОЗ України про COVID-19 та вакцинацію для пацієнтів та медиків

Нагадаємо, що в Японії тому, хто контактував з хворими на коронавірус і переносить його без симптомів, будуть вводити спеціальний профілактичний препарат підшкірно. Це суміш антитіл від COVID-19. Уряд схвалив його застосування за скороченою процедурою.

Що ж до України, то подібних препаратів у нас немає, і медики радять пити більше води і приймати вітаміни для профілактики, погоджуючи дозування з лікарем.

Єдиним методом, який може уберегти від зараження чи полегшити перебіг хвороби, в Україні є вакцинація. Раніше "Телеграф" повідомляв, що інформацію про вакцини проти ковіду в Україні представлено навіть у месенджерах, а наявність можна побачити на карті в режимі "онлайн".

Важливо! Думка про коронавірус, відображена в цьому матеріалі, є особистим судженням лікаря і не може бути використана як етап діагностики, лікування захворювання або єдино вірна.