Скандал з "Укрексімбанком": у справі про напад банкіра на журналістів пропала "жорстка" стаття

Читать на русском
Автор
Банківські співробітники займаються аж ніяк не банківською роботою
Банківські співробітники займаються аж ніяк не банківською роботою. Фото Скрін із відео

Учасників нападу готують до м’якшого вироку, а може і більше

П’ятого жовтня журналіст програми "Схеми" Кирило Овсяний та оператор Олександр Мазур повідомили про напад на них у кабінеті голови державного "Укрексімбанку" Євгена Мецгера. Банкіру не сподобалися питання щодо видачі банком кредиту в 60 мільйонів доларів фірмі, зареєстрованій на непідконтрольній Україні частині Донбасу.

Хоча у банку заперечували напад, журналістам вдалося відновити відео інциденту, після публікації якого Євген Мецгер пішов з посади голови "Укрексімбанку".

У суді готуються виправдати банкірів – злочину не було

Водночас щодо чотирьох фігурантів нападу — тепер уже екс-директора департаменту банківської безпеки "Укрексімбанку" Ігоря Тельбізова, екс-начальника управління внутрішньої безпеки банку Олега Осипова, екс-директора департаменту інформаційної політики банку Володимира Пікалова та самого Євгена Мецгера — було відкрито кримінальне провадження.

Спочатку всім чотирьом інкримінували "викрадення" (стаття 146 КК України), "побої" (стаття 126 КК) та "перешкоджання журналістській діяльності" (стаття 171 КК). Однак згодом, як пише сайт Watchersdotmedia з посиланням на представників потерпілих журналістів Андрія Попова, звинувачення у спробі викрадення було знято.

"У частині звинувачення за статтею 146 провадження було закрито прокурором таємничим чином. Прокурор вирішив, що вичерпав можливість доказу провини обвинувачених Мецгера та Пікалова в частині незаконного утримання журналістів у приміщенні. Мною оскаржено цю постанову про закриття як незаконне, що прокурором пояснювалося тим, що журналісти не билися, їх не зв’язували і на них не одягали кайданки. Ось така мотивація. Ми не погодилися з постановою категорично", – цитує слова Попова видання.

Скасування статті автоматично пом’якшує дії підозрюваних, переводячи їх у категорію кримінальної провини, а не злочину, що, ймовірно, готує ґрунт під м’якший вирок.

Зазначимо, керівники держбанків одержують щомісячні зарплати від мільйона гривень.