Бракує стажу до пенсії? Як докупити зараз і що вигадали на майбутнє

Читать на русском
Автор
5138
Про майбутню пенсію варто потурбуватися заздалегідь
Про майбутню пенсію варто потурбуватися заздалегідь. Фото slovoidilo.ua

Укласти договір про купівлю стажу можуть лише працездатні громадяни

В Україні у 2022 році на пенсію можна вийти у 60,63 та 65 років залежно від напрацьованої кількості років страхового стажу. Але що робити тим, хто його не вистачає? Є варіанти доопрацювати необхідне, сподіватися на мінімальну допомогу чи, у разі наявного доходу, докупити стаж.

Юрист Сергій Коробкін для видання "На пенсії" пояснив, що в Україні можна придбати стаж вже близько 18 років уклавши договір добровільного пенсійного страхування. Для тих, хто має дохід, наприклад від роботи за кордоном, є можливість укласти договір на оплату страхових внесків у податковій. Ця опція доступна для працездатних громадян. Коштує місяць стажу 1430 грн, тоді як стаж у минулому коштуватиме дорожче — 34320 грн за рік. Для тих, хто вже вийшов на пенсію, опція недоступна.

У законодавстві у цьому питанні планують зміни, які мають спростити доступ до пенсійного страхування. Серед іншого, укладати такий договір пропонується з 16 років і використовуватиме для цього "Дію" або портал послуг ПФУ, розмір та періодичність внесків зможе визначати сама людина, а також пропонується опція оплати за стаж конкретним людям або фактична оплата частини пенсії конкретному пенсіонеру (70% від суми піде людині, 30% до Пенсійного фонду).

Таке нововведення дозволить збільшити не лише стаж, а й коефіцієнт зарплати, адже участь у добровільному страхуванні передбачається і для громадян, які працюють.

Раніше "Телеграф" писав, що пенсіонери можуть втратити частину виплат, якщо вчасно не повідомлять Пенсійний фонд про працевлаштування. Для тих, хто вимушено евакуювався з України та продовжив кар’єру за кордоном, також є важлива інформація — не з кожної країни досвід роботи можна зарахувати до страхового стажу в Україні та можливість докупити його призначено, в тому числі, і для такої категорії.