Кого в Україні не можуть мобілізувати за сімейними обставинами

Читать на русском
Автор
8651
Ряди Сил оборони потребують поповнення кваліфікованими фахівцями
Ряди Сил оборони потребують поповнення кваліфікованими фахівцями

Мобілізація в Україні продовжиться до закінчення військової агресії росії та воєнного стану в нашій країні або особливого розпорядження

У зв'язку з рішенням Ради продовжити терміни дії військового стану та загальної мобілізації в Україні обговорюється можливість мобілізації осіб із легкою формою інвалідності. На даний момент чоловіки та жінки з 3 ступенем інвалідності можуть спробувати стати до лав ЗСУ лише добровільно. Але, крім стану здоров’я в Україні, діють обмеження на мобілізацію у зв’язку із ситуацією в сім’ї.

Згідно з українським законодавством, частина з нижчеперелічених категорій можуть бути призвані на службу за своєю згодою і там, де вони мешкають. Серед таких категорій багатодітні батьки та батьки-одиначки.

Від мобілізації звільнено також:

  • батьки (вихователі) дитини з інвалідністю підгрупи А до досягнення ним повноліття,
  • ті, хто має дитину з інвалідністю з порушеннями функцій організму ІІІ-ІV ступеня вираження,
  • ті хто виховує дитину з інвалідністю I або II до досягнення ними 23 та 18 років відповідно,
  • вагітні військові,
  • що забезпечують догляд недієздатним людям, якщо немає нікого, хто може їх замінити,
  • ті, хто потребує відпустки для догляду за дитиною,
  • один із подружжя, якщо обидва військові і є неповнолітня дитина,
  • рідні тих, хто загинув чи зник безвісти під час захисту України в Донецькій та Луганській області та під час російського вторгнення.

Нагадаємо, що територіальні центри комплектації не відстежують кожного військовозобов’язаного і згідно із законом, громадянин повинен сам повідомити військкомат про настання права відстрочки від мобілізації з різних причин.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що в Україні хочуть продовжити відстрочку від мобілізації для аграріїв. Також правом відстрочки можуть скористатися студенти та педагоги.