В Україні можуть подорожчати продукти, які купує кожен: названо причину

Читать на русском
Автор
1443
Ціни на продукти в Україні Новина оновлена 21 грудня 2022, 12:08
Ціни на продукти в Україні. Фото epravda.com.ua

Відразу кілька видів продуктів можуть стати дорожчими

росія продовжує обстріли енергетичної інфраструктури України, що може вплинути і на ціни в супермаркетах. Причиною є зростання собівартості продукції через витрати підприємств на джерела енергії.

На думку аналітика аналітичного центру "Об’єднана Україна" Олексія Куща, яку він висловив у коментарі виданню OBOZREVATEL, в Україні інфляція в річному розрізі може становити до 30%. У зв’язку з такою ситуацією дорожчими стануть насамперед вироблені товари та послуги, де є питома вага собівартості транспортних витрат на джерела енергії.

"Тобто зараз ми бачимо, що електроенергія дорога і є дефіцит, багато хто застосовують ті ж генератори, а там собівартість від електроенергії в 5-10 разів вища, аніж та, яку купували на ринку електроенергії. Також високі ціни на газ, пальне, то є насамперед це такі продукти, як той самий хліб. У ньому зав’язана ціна за транспорт, ціна на газ та ціна на електрику", — пояснив Олексій Кущ.

Кущ також вважає, що така ситуація буде з м’ясом і молоком, ціни на які також можуть зростати. Повідомляється, що галузь виробництва молочної продукції перебуває у стані кризи, оскільки неможливо переробляти молоко.

"Також ціни на тепличні овочі, які теж зав’язані на ціну газу. І, відповідно, імпортні товари, які через девальвацію гривні можуть подорожчати", – додав аналітик.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, скільки коштуватиме цього року приготувати один із найпопулярніших святкових салатів в Україні.

Також ми повідомляли, що до свят в Україні впадуть ціни на кілька популярних овочів.